2 mld. lei pentru programele locale PNDL și ”Anghel Saligny”. 1,1 mld. lei pentru transportul feroviar
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri alocarea a peste două miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru Ministrul Dezvoltării, ”bani care merg expres pentru investiții”, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe pagina sa de Facebook.
”Este un pas important, pentru că reușim astăzi să onorăm peste 1.000 de cereri de finanțare și să evităm astfel întârzierile în derularea proiectelor”, a explicat ministrul Finanțelor.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat, la rândul său, la debutul ședinței de Guvern, că sumele merg către cele două programe de investiții locale, precum și către Compania Națională de Investiții.
”Așa cum am mai spus, ne asumăm în continuare să susținem dezvoltarea comunităților locale și alocăm peste 2,1 miliarde de lei în acest sens. Cea mai mare parte, aproape 1,5 miliarde sunt pentru investițiile prin PNDL și Programul național ”Anghel Saligny”. Restul sunt fonduri alocate unor proiecte de la Compania Națională de Investiții”, a precizat Marcel Ciolacu.
Marcel Boloș a precizat că este vorba despre ”investiții care susțin modernizarea infrastructurii locale – drumuri, rețeaua de apă și canalizare, rețeaua de gaze și alte investiții critice pentru comunități”.
1,1 mld. lei pentru transportul feroviar
Totodată, Guvernul a alocat încă 1,1 miliarde de lei pentru transportul feroviar public de călători.
”Alocăm bani și investițiilor din infrastructura feroviară și rutieră. Este vorba de peste 1,1 miliarde pentru susținerea transportului feroviar public de călători și finalizarea proiectelor aflate în derulare. Alte câteva proiecte aprobate de guvern au în vedere finalizarea investițiilor privind Drumul Expres Craiova-Pitești, Autostrada de Centură București și Legătura metroului cu Aeroportul Otopeni”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
O altă finanțare anunțată miercuri vizează extinderea Spitalului Clinic “Avram Iancu” din Oradea cu un nou corp de clădire, un proiect în valoare de de 136 de milioane de lei.
Tot în domeniu sănătății, Guvernul a suplimentat cu 740 de milioane de lei bugetul Ministerului Sănătății pentru a acoperi toate ajustările de prețuri deja plătite din banii europeni.
”Și nu în ultimul rând, prelungim azi 4 programe de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice. Creștem atât numărul de unități de îngrijire la domiciliu, care pot fi înființate în cadrul programului, precum și cuantumul zilnic al finanțărilor. Avem pentru aceste programe sociale circa 100 de milioane de lei”, a mai precizat premierul la debutul ședinței.
(Citește și: ”Guvern: Alocări de 10,5 mld. lei, într-o singură ședință, pentru investițiile primarilor, cheltuielile sociale din teritoriu și ajutoare pentru fermieri”)
***