Peste 100.000 de soldați ucraineni judecați pentru dezertare
Peste 100.000 de soldați ucraineni au fost acuzați în temeiul legilor privind dezertarea, după invadarea Rusiei în 2022, potrivit procurorului general al țării, citat de Euronews. Uneori, aceste dezertări au compromis grav linii defensive importante.
Dezertarea lipsește armata ucraineană de forța de muncă extrem de necesară și îi paralizează planurile de luptă într-un moment crucial al războiului cu Rusia.
Confruntați cu toate lipsurile imaginabile, zeci de mii de soldați ucraineni, obosiți și deznădăjduiți, au părăsit pozițiile de luptă și linia întâi pentru a aluneca în anonimat, potrivit soldaților, avocaților și oficialilor ucraineni.
Unități întregi și-au abandonat posturile, lăsând vulnerabile liniile defensive și accelerând pierderile teritoriale, potrivit comandanților militari și soldaților.
Unii își iau concediu medical și nu se mai întorc, bântuiți de traumele războiului și demoralizați de perspectivele sumbre ale războiului. Alții intră în conflict cu comandanții și refuză să execute ordinele, uneori chiar în mijlocul unor schmburi de focuri cu inamicul.
O problemă critică ce a contribuit la pierderea unor teritorii
„Această problemă este critică”, a declarat Oleksandr Kovalenko, un analist militar din Kiev. „Acesta este al treilea an de război, iar problema nu va continua să se extindă”.
Deși Moscova s-a confruntat și cu dezertările, ucrainenii care au dezertat au scos la iveală problemele profund înrădăcinate ale armatei lor și modul în care Kievul gestionează războiul, de la campania de mobilizare defectuoasă până la la suprasolicitarea și golirea de conținut a unităților din prima linie.
Acest lucru se întâmplă în timp ce SUA îndeamnă Ucraina să recruteze mai multe trupe și să permită recrutarea celor care au doar 18 ani.
Associated Press a vorbit cu doi dezertori, trei avocați și o duzină de oficiali și comandanți militari ucraineni, sub protecția anonimatului, întrucât aceste informații sunt confidențiale.
„Este clar că acum, sincer vorbind, am scos deja maximum de la oamenii noștri”, a declarat un ofițer din Brigada 72, care a menționat că dezertarea a fost unul dintre principalele motive pentru care Ucraina a pierdut orașul Vuhledar în octombrie.
Peste 100.000 de soldați acuzați de dezertare
Mai mult de 100.000 de soldați au fost acuzați în temeiul legilor privind dezertarea din Ucraina de la invadarea Rusiei în februarie 2022, potrivit Parchetului General al țării.
Aproape jumătate au dezertat numai în ultimul an, după ce Kievul a lansat o campanie de mobilizare agresivă și controversată, despre care oficialii guvernamentali și comandanții militari recunosc că a eșuat în mare măsură.
Este un număr uimitor de mare, în condițiile în care se estimează că 300.000 de soldați ucraineni erau angajați în luptă înainte de începerea campaniei de mobilizare.
Iar numărul real al dezertorilor ar putea fi mult mai mare. Un deputat cunoscător al problemelor militare a estimat că ar putea ajunge la 200.000.
Mulți dezertori nu se mai întorc după ce li se acordă concediu medical. Obosiți de constanța războiului, ei sunt marcați psihologic și emoțional, și se simt vinovați de faptul că nu au fost capabili să-și găsească puterea de mai lupta, furioși din cauza modului în care este condus efortul de război și frustrați de faptul că acesta pare imposibil de câștigat.
„Tăcerea cu privire la o problemă uriașă nu face decât să dăuneze țării noastre”, a declarat Serhii Hnezdilov, unul dintre puținii soldați care au vorbit public despre alegerea sa de a dezerta. El a fost acuzat la scurt timp după ce AP l-a intervievat în septembrie.
Un alt dezertor a declarat că inițial a părăsit unitatea sa de infanterie cu permisiune, întrucât avea nevoie de o intervenție chirurgicală. În momentul în care i-a expirat permisia, nu a mai putut să se întoarcă.
Încă mai are coșmaruri cu acei camarazi pe care i-a văzut uciși. „Cel mai bun mod de a explica acest lucru este să-ți imaginezi că te afli sub foc și că din partea lor (a rușilor) sunt 50 de obuze care vin spre tine, în timp ce din partea noastră este doar unul. Apoi vezi cum prietenii tăi sunt făcuți bucăți și îți dai seama că, în orice secundă, ți se poate întâmpla și ție”, a spus el.
„Între timp, băieții (soldații ucraineni) aflați la 10 kilometri distanță îți ordonă prin radio: „Haideți, țineți-vă bine. Totul va fi bine’”, a povestit el.
Linii defensive compromise din cauza dezertărilor
AP a aflat despre cazuri în care liniile defensive au fost grav compromise întrucât unități întregi au sfidat ordinele și și-au abandonat pozițiile.
„Din cauza lipsei de voință politică și a gestionării deficitare a trupelor, în special în infanterie, cu siguranță nu ne îndreptăm într-o direcție care să ne permită să apărăm în mod corespunzător teritoriile pe care le controlăm acum”, a declarat Hnezdilov.
Potrivit unui deputat, armata ucraineană a înregistrat un deficit de 4.000 de soldați pe front în septembrie, în mare parte din cauza deceselor, rănilor și dezertărilor.
Majoritatea dezertorilor au fost recrutați recent.
Șeful serviciului juridic al unei brigăzi, care se ocupă de procesarea cazurilor de dezertare și de transmiterea lor către forțele de ordine, a declarat că a avut parte de multe astfel de cazuri. „Principala problemă este că ei părăsesc pozițiile de luptă în timpul ostilităților și camarazii lor mor din această cauză. Am avut mai multe situații în care unitățile au fugit, mici sau mari. Și-au expus flancurile, iar inamicul a venit la aceste flancuri și le-a ucis frații de arme, pentru că cei care stăteau pe poziții nu știau că nu mai este nimeni în jur”, a spus oficialul.
Acesta este modul în care Vuhledar, un oraș de pe dealuri pe care Ucraina l-a apărat timp de doi ani, a fost pierdut în câteva săptămâni, în octombrie, a declarat ofițerul Brigăzii 72, care a fost printre ultimii care s-au retras.
(Citește și: Ucraina, disperată să găsească soldați pentru front – Raiduri ale ofițerilor de recrutare la concerte și în baruri din Kiev)
****