UE, aproape de semnarea Acordului Mercosur. Prevederi

UE, aproape de semnarea Acordului Mercosur. Prevederi

Comisia Europeană profită de haosul francez și va semna acordul Mercosur, un acord comercial între UE și mai multe țări din America Latină, căruia Franța în principal i se opune vehement.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarul pentru comerț, Maroš Šefčovič, au ajuns joi în Uruguay pentru a încheia negocierile pe acordul comercial cu America Latină, transmite Politico.

„Aterizarea în America Latină. Linia de sosire a acordului UE-Mercosur este la vedere. Să lucrăm, să-l finalizăm. Avem șansa de a crea o piață de 700 de milioane de oameni. Cel mai mare parteneriat comercial și de investiții pe care l-a văzut vreodată lumea. Ambele regiuni vor beneficia”, a transmis Ursula von der Leyen într-o postare pe X.

Acordul comercial, susținut de majoritatea țărilor din America de Sud și de Germania și Spania, a întâmpinat o opoziție puternică din partea Franței din cauza temerilor legate de importurile de produse agricole în Europa, care ar afecta puternicul sector agricol al națiunii.

Toți membrii fondatori ai Mercosur susțin termenii actuali ai acordului, au declarat miercuri două surse pentru Reuters. Acordul UE-Mercosur ar putea fi semnat vineri.

Importanța acordului

Comerțul bilateral actual al UE cu Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Venezuela) totalizează deja 88 de miliarde de euro pe an în bunuri și 34 de miliarde de euro pentru servicii.

UE exportă către Mercosur bunuri în valoare de 45 de miliarde de euro pe an și importă din Mercosur produse de aproape aceeași valoare (43 miliarde euro). Când vine vorba de servicii, UE exportă de peste două ori mai mult decât importă: 23 de miliarde euro de servicii furnizate de firmele UE clienților din Mercosur, față de 11 miliarde euro în servicii furnizate clienților UE de firme din țările Mercosur.

Companiile din UE vor beneficia de acces privilegiat pe o piață de peste 260 de milioane de consumatori. Exportatorii din UE vor câștiga din reducerile progresive ale tarifelor care, în timp, vor aduce companiilor europene economii anuale de peste 4 miliarde euro.

Ce conține acordul Mercosur: eliminarea de tarife

Acordul va elimina, în timp, taxele pe 91% din bunurile pe care companiile UE le exportă către Mercosur. De exemplu, țările Mercosur vor elimina taxele mari asupra produselor industriale, cum ar fi:

  • Mașini (taxate astăzi cu 35%)
  • Piese auto (taxate de la 14 la 18%)
  • Utilaje (taxate între 14 și 20%)
  • Produse chimice (taxe până la 18%)
  • Îmbrăcăminte (taxe până la 35%)
  • Produse farmaceutice (taxe până la 14%)
  • Pantofi din piele (taxați până la 35%)
  • Textile (taxate până la 35%)

De asemenea, acordul va elimina progresiv taxele la exporturile de alimente și băuturi din UE, cum ar fi:

  • Vin (taxat astăzi la 27%)
  • Ciocolata (taxă de 20%)
  • Whisky și alte băuturi spirtoase (taxate între 20 și 35%)
  • Biscuiți (taxați între 16 și 18%)
  • Conserve de piersici (taxat la 55%)
  • Bauturi racoritoare (taxate la 20-35%)

Acordul va elimina, de asemenea, taxele de import pentru 92% din mărfurile Mercosur exportate în UE.

Marele beneficiu UE: acces la minerale rare

Cea mai mare parte a exporturilor Mercosur către UE au fost, în 2023, produse alimentare și animale vii (32,4% din totalul exporturilor) și produse minerale (29,6%).

Deschiderea rutelor comerciale cu țările Mercosur oferă UE posibilitatea de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu minerale esențiale necesare pentru construirea de baterii și panouri solare și pentru producerea energiei eoliene și a hidrogenului verde – pentru a accelera tranziția ecologică, pe scurt.

Mercosur are resurse minerale esențiale, cum ar fi litiu (esențial pentru bateriile reîncărcabile), grafit, nichel, mangan și elemente de pământuri rare.

În prezent, blocul trebuie să își aprovizioneze o mare parte din aceste minerale din China.

Obiecțiile Franței și Poloniei. Cum poate fi blocat acordul

Națiunile Mercosur apar ca jucători cruciali în asigurarea aprovizionării cu alimente în Europa. Regiunea contribuie cu aproximativ un sfert din exporturile mondiale de produse agricole și pescărești.

Pe de altă parte, produsele alimentare sud-americane, în special carnea de vită și de pasăre, reprezintă o preocupare deosebită pentru sectorul agricol european, care invocă concurența neloială, preocupări de mediu.

Fermierii francezi, susținuți de guvernul lor, sunt cei mai mari adversari ai acordului. O poziție similară a adoptat recent și un alt mare producător agricol: Polonia.

Poziționări împotriva acordului Mercosur au mai apărut în Italia, Irlanda, Austria, România, dar guvernele acestor state nu resping oficial acest acord.

Pentru a fi ratificat, acordul trebuie susținut de o majoritate calificată a statelor membre (15 state membre UE).

Acordul Mercosur poate fi blocat doar dacă mai multe state membre, care să reprezinte 35% din populația UE, refuză acordul încheiat de UE.

Franța și Polonia reprezintă împreună 23% din populația UE.

Prevederi în acordul Mercosur referitoare la siguranța alimentară, sănătatea animală și a plantelor

Ambițiosul capitol privind aspectele sanitare și fitosanitare (SPS), care acoperă siguranța alimentară și sănătatea animalelor și a plantelor, va susține cele mai înalte standarde ale noastre.

Nimic din acord nu schimbă modul în care UE adoptă și pune în aplicare normele sale privind siguranța alimentară, fie că este vorba despre produse produse pe plan intern sau importate.

Acordul susține, de asemenea, în mod explicit „principiul precauției”, ceea ce înseamnă că autoritățile publice au dreptul legal de a acționa pentru a proteja sănătatea umană, animală sau vegetală, sau mediul, în fața un risc perceput chiar și atunci când analiza științifică nu este concludentă.
UE și Mercosur vor asigura intervenții rapide în situații de urgență legate de importurile și exporturile de produse agricole și pescărești.

Printre altele, cooperarea părților va include o transparență sporită, schimb rapid de informații și consultări tehnice, cooperare bilaterală și internațională în domenii cheie, precum și controale la frontieră la import.

(Citește și: ”Patru moduri prin care europenii își pot găsi noi parteneri comerciali în era Trump – analiză ECFR”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *