Disputa franco-germană pe Mercosur poate provoca o ruptură în UE
Primul act major al Ursulei von der Leyen în al doilea mandat ca șef al UE provoacă o ruptură severă franco-germană și amenință că va zgudui bazele pe care este construită Uniunea Europeană.
Președintele Comisiei Europene a plecat joi în Uruguay, în încercarea de a semna un acord comercial de referință al UE cu America de Sud, Acordul Mercosur.
Acord, scrie Politico, pe care Berlinul și-l dorește cu disperare și pe care Franța îl urăște. Sugerând că linia de sosire a unei înțelegeri – după decenii de pregătire – este în sfârșit la vedere, ea a postat pe X: „Hai să lucrăm, să-l aprobăm.”
Mercosur, din perspecivă germană și franceză
Pentru germani, aceasta este o veste grozavă. Din ce în ce mai agitați în legătură cu declinul industrial, acordul Mercosur este pentru germani o oportunitate primordială de a găsi noi piețe de creștere pentru campionii de producție ai Germaniei. Lobby-ul auto VDA – extrem de influent – a declarat joi că este de „importanță centrală” încheierea acordului.
Pentru francezi însă, călătoria lui von der Leyen la Montevideo este o blasfemie. Ura față de acordul Mercosur cu Argentina, Brazilia, Uruguay, Paraguay și Bolivia pătrunde în întreaga clasă politică. Francezii se tem că acordul îi va submina pe fermierii lor cu un val de păsări și carne de vită ieftine din America Latină – și va stârni furia populară împotriva instituției și a UE.
Un moment sensibil pentru întreaga UE
Diferența Paris-Berlin este sensibilă pentru întreaga UE, deoarece negocierea acordurilor comerciale este una dintre cele mai critice competențe naționale încredințate Comisiei Europene de toate cele 27 de țări ale UE.
Vetourile repetate ale Franței la acordul Mercosur îi enervează atât de mult pe liderii germani, încât aceștia pun la îndoială ideea ca Bruxelles să se ocupe de comerț și chiar sugerează că ar putea avea mai mult sens ca Berlinul să-și reia controlul asupra propriei politici comerciale.
O astfel de recuperare radicală a puterilor – comerțul fiind una dintre competențe de bază care unesc blocul sub umbrela Bruxelles – ar ridica întrebări majore cu privire la rațiunea de a fi a UE.
Risc major: una dintre cele două mari economii UE să mearrgă singură pe calea ei
La doar o săptămână intrată în al doilea mandat, călătoria Ursulei von der Leyen la Montevideo este, prin urmare, un risc masiv pentru președintele Comisiei, în special având în vedere criza politică în creștere din Franța, unde guvernul s-a prăbușit miercuri seara.
Președintele Emmanuel Macron a militat de ani de zile pentru a opri acordul. Biroul său a spus că a vorbit cu Ursula von der Leyen joi, spunându-i că acordul rămâne inacceptabil în forma sa actuală. „Fără să renunțăm, vom continua să ne apărăm suveranitatea agricolă”, a avertizat Elysée.
Orice s-ar întâmpla în Uruguay, riscurile cresc ca una dintre cele două mari economii ale UE – membri fondatori ai blocului care de-a lungul deceniilor au lucrat împreună pentru a construi o piață comună de 450 de milioane de oameni – să spargă rândurile și să meargă singură: Germania să continue. cu înțelegerea, sau Franța să se răzvrătească împotriva lui.
„Bătălia pe termen scurt este câștigată de tabăra lor, dar războiul pe termen lung pentru menținerea unității europene ar putea fi afectat”, a spus un oficial francez.
În Germania, dimpotrivă, starea de spirit este de sărbătoare. „O zi foarte bună pentru Europa și, de asemenea, pentru Germania. Acest guvern federal a luptat cu multă energie pentru a se asigura că acest acord de liber schimb va avea loc”, a spus un politician SPD.
Tabăra franceză nu are prea mulți aliați
A fost o bătălie grea pe Mercosur, în care Berlinul și Parisul s-au luptat să recruteze aliați, pe măsură ce negocierile dintre UE și America de Sud s-au accelerat în ultimele luni.
Chiar dacă vetoul de facto al Franței împotriva acordurilor comerciale majore nu a supraviețuit crizei sale politice interne și pierderii influenței de la Bruxelles, Paris a căutat constant să mobilizeze minoritatea de blocaj a statelor membre UE de care ar avea nevoie pentru a anula acordul în Consiliul UE.
Acest lucru ar necesita sprijinul țărilor care reprezintă 35% din populația UE. Polonia s-a alăturat recent taberei anti-acord, Italia încă nu a fost convinsă. Asta îl lasă pe Macron deocamdată fără voturile de care ar avea nevoie.
Importanța acordului
Comerțul bilateral actual al UE cu Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Venezuela) totalizează deja 88 de miliarde de euro pe an în bunuri și 34 de miliarde de euro pentru servicii.
UE exportă către Mercosur bunuri în valoare de 45 de miliarde de euro pe an și importă din Mercosur produse de aproape aceeași valoare (43 miliarde euro). Când vine vorba de servicii, UE exportă de peste două ori mai mult decât importă: 23 de miliarde euro de servicii furnizate de firmele UE clienților din Mercosur, față de 11 miliarde euro în servicii furnizate clienților UE de firme din țările Mercosur.
Companiile din UE vor beneficia de acces privilegiat pe o piață de peste 260 de milioane de consumatori. Exportatorii din UE vor câștiga din reducerile progresive ale tarifelor care, în timp, vor aduce companiilor europene economii anuale de peste 4 miliarde euro.
Ce conține acordul Mercosur: eliminarea de tarife
Acordul va elimina, în timp, taxele pe 91% din bunurile pe care companiile UE le exportă către Mercosur. De exemplu, țările Mercosur vor elimina taxele mari asupra produselor industriale, cum ar fi:
- Mașini (taxate astăzi cu 35%)
- Piese auto (taxate de la 14 la 18%)
- Utilaje (taxate între 14 și 20%)
- Produse chimice (taxe până la 18%)
- Îmbrăcăminte (taxe până la 35%)
- Produse farmaceutice (taxe până la 14%)
- Pantofi din piele (taxați până la 35%)
- Textile (taxate până la 35%)
De asemenea, acordul va elimina progresiv taxele la exporturile de alimente și băuturi din UE, cum ar fi:
- Vin (taxat astăzi la 27%)
- Ciocolata (taxă de 20%)
- Whisky și alte băuturi spirtoase (taxate între 20 și 35%)
- Biscuiți (taxați între 16 și 18%)
- Conserve de piersici (taxat la 55%)
- Bauturi racoritoare (taxate la 20-35%)
Acordul va elimina, de asemenea, taxele de import pentru 92% din mărfurile Mercosur exportate în UE.
Marele beneficiu UE: acces la minerale rare
Cea mai mare parte a exporturilor Mercosur către UE au fost, în 2023, produse alimentare și animale vii (32,4% din totalul exporturilor) și produse minerale (29,6%).
Deschiderea rutelor comerciale cu țările Mercosur oferă UE posibilitatea de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu minerale esențiale necesare pentru construirea de baterii și panouri solare și pentru producerea energiei eoliene și a hidrogenului verde – pentru a accelera tranziția ecologică, pe scurt.
Mercosur are resurse minerale esențiale, cum ar fi litiu (esențial pentru bateriile reîncărcabile), grafit, nichel, mangan și elemente de pământuri rare.
În prezent, blocul trebuie să își aprovizioneze o mare parte din aceste minerale din China.
(Citește și: ”UE, aproape de semnarea Acordului Mercosur. Principalele prevederi”)
***