Inflația a accelerat în noiembrie. Explicația economiștilor

Inflația a accelerat în noiembrie. Explicația economiștilor

Inflația a accelerat din nou în noiembrie, ritmul anual de creștere al indicelui prețurilor de consum (IPC) fiind de 5,1%, după un avans lunar de 0,4%, în linie cu așteptările economiștilor, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

”Ne așteptăm ca efectele negative ale unui an agricol slab să continue să se resimtă, iar prețurile alimentelor sunt probabil principalul risc inflaționist până la sfârșitul anului”, se arată într-o notă transmisă de economiștii BCR investitorilor.

Inflația CORE2 ajustată (inflația totală minus prețurile administrate, prețurile volatile, tutunul și alcoolul), urmărită îndeaproape de Banca Națională a României (BNR), a rămas constantă în noiembrie, la 5,6%.

”Analizând componentele inflației CORE2, observăm că inflația de bază a alimentelor a continuat să crească pentru a patra lună consecutiv în noiembrie, ajungând la 3,8% anual, față de 3,4% în octombrie. Presiunile inflaționiste subiacente din servicii de bază și produse nealimentare de bază au rămas persistente, iar valorile anuale au rămas aproximativ neschimbate, la 7% respectiv 7,1%”, mai punctează economiștii băncii.

Perspectiva IPC pentru 2025 este incertă din cauza măsurilor de consolidare fiscală care ar trebui adoptate de viitorul guvern pentru a reduce deficitul bugetar.

”De exemplu, o creștere a taxelor indirecte are un efect pro-inflaționist, în timp ce ajustările fiscale prin taxe directe contribuie la reducerea inflației. Menținem prognoza noastră de IPC la +3,7% până la sfârșitul anului 2025, bazată pe actualul cadru fiscal”, se arată în raportul citat.

Evoluția anuală a prețurilor pe principalele categorii de mărfuri și servicii

Față de noiembrie 2023, cele mai ample scumpiri s-au consemnat în cazul serviciilor, care au înregistrat o rată anuală medie de creștere de 7,56%.

Prețurile serviciilor poștale au crescut cu 17,8%, topul celor mai ample avansuri fiind completat de serviciile de apă, canal și salubritate (+11,6%), de alte servicii cu caracter industrial (+11,2%), igienă și cosmetică (+11%) și chirie (+10,8%). La polul opus, serviciile de telefon (scădere de -2,27% față de noiembrie 2023), transport urban (+1,38%) și abonamentele radio, televiziune (+4,7%).

Indicele prețurilor de consum pentru mărfurile alimentare a înregistrat o creștere anuală de 5,11% în noiembrie. Cele mai mari scumpiri s-au consemnat la fructe proaspete (+17,4%), margarină (+15,8%) și alte legume și conserve de legume (+14%). Au existat și produse alimentare a căror prețuri au scăzut. Se remarcă untul, cu cea mai accentuată ieftinire, respectiv 10,3%, urmat de mălai (-6,88%) și făină (-6,83%).

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, indicele prețurilor de consum pentru acestea a înregistrat o creștere anuală de doar 4,5% în noiembrie. Detergenții (+12,3%), tutunul (+10,5%) și articolele chimice (+9,1%) conduc topul scumpirilor. De cealaltă parte, prețurile au fost mai mici în cazul gazelor (-10,1%) și a energiei electrice (-1,3%).

Față de luna precedentă, prețurile au crescut cu 0,4% în noiembrie

Față de luna precedentă, prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,6%, cele ale serviciilor cu 0,29%, iar cele ale mărfurilor alimentare cu 0,19%, potrivit datelor INS.

Cele mai mari creșteri s-au consemnat în cazul fructelor proaspete (+6,5%), energiei electrice (+3,4%) și a abonamentelor la radio și televiziune (+1,37%). Prețurile serviciilor de cosmetică au crescut cu 1,35%, iar ouăle s-au scumpit cu 1,3% față de octombrie.

Transportul aerian s-a ieftinit cu 8,2%, energia termică cu 4,95%, iar citricele cu 3,6%, mai reiese din datele privind evoluția lunară a prețurilor de consum.

Prognoza BNR: Inflația va coborî la 4,9% la sfârșitul anului

Conform celui mai recent Raport asupra inflației realizat de BNR, respectiv cel din noiembrie, rata anuală a inflației se va plasa la 4,9% în decembrie 2024, va atinge la finele anului viitor limita superioară a benzii de variație a țintei (3,5%) și va coborî la 3,3% la orizontul proiecției (septembrie 2026).

Comparativ cu prognoza din Raportul asupra inflației din luna august, rata anuală a inflației IPC se situează la valori mai ridicate pe tot intervalul proiecției, în special până în trimestrul III 2025.

”La sfârșitul anului curent, ajustarea este de 0,9 puncte procentuale, în principal pe seama evoluțiilor mai nefavorabile pe segmentul alimentelor, îndeosebi grupa LFO (ca efect al condițiilor meteorologice adverse), dar și cea a alimentelor procesate, la care se adaugă revizuiri ascendente ale dinamicii prețurilor la energie electrică și tutun. În a doua parte a intervalului proiecției, inflația headline este ușor revizuită în sus (cu 0,1 puncte procentuale, atât în decembrie 2025, cât și la orizontul prognozei anterioare, iunie 2026)”, se arată în raport.

(Citește și: ”Analiză BNR: Deficitul de forță de muncă generează inflație și scade productivitatea”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *