Acordul UE – Mercosur, balonul de oxigen de care are nevoie economia: noile prevederi
Acordul comercial Uniunea Europeană și blocul Mercosur, pe care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a încheiat cu liderii sud-americani la summitul din Uruguay săptămâna trecută, conține câteva elemente noi.
Acestea includ un „mecanism de reechilibrare” care urmează să fie implementat în litigiile în care politicile economice afectează comerțul, împreună cu o prevedere care ar permite suspendarea acordului comercial dacă se constată că una dintre părți a încălcat Acordul de la Paris privind schimbările climatice, potrivit documentelor publicate de Comisia Europeană.
Acestea sunt cele mai importante cinci elemente ale acordului UE-Mercosur:
Soluționarea litigiilor
Una dintre cele mai mari noutăți ale noului acord este că UE a acordat țărilor din Mercosur un așa-numit „mecanism de reechilibrare”, care permite compensarea în cazul în care o parte constată că noi măsuri de politică economică anulează sau afectează beneficiile acordului comercial.
Nu este încă clar dacă țările din Mercosur vor putea contesta regulile planificate de UE împotriva defrișărilor – care ar restricționa importurile de produse cultivate pe terenuri defrișate – sau taxa de carbon la frontieră.
Cele două seturi de reguli au fost în centrul preocupărilor din partea Mercosur, iar acest mecanism de reechilibrare – o premieră în acordurile comerciale ale UE – poate fi văzut ca o victorie pentru țările din America Latină.
Acordul de la Paris
Părțile recunosc că „amenințarea globală a schimbărilor climatice necesită cea mai largă cooperare posibilă a tuturor țărilor pentru a reduce emisiile globale de gaze cu efect de seră și pentru a se adapta la efectele negative ale schimbărilor climatice într-un mod care să nu amenințe producția de alimente, țările dezvoltate continuând să preia inițiativa în acest domeniu.”
De asemenea, părțile își reiterează angajamentul de a pune în aplicare Acordul de la Paris privind schimbările climatice și se angajează să coopereze în problemele legate de schimburile climatice la nivel bilateral, regional și în forurile internaționale relevante.
Important: acordul permite suspendarea, parțială sau totală, a acordului comercial, dacă una dintre părți constată, pe bază de fapte, că cealaltă parte a încălcat obligațiile esențiale din Acordul de la Paris. Formularea prevede „consultări urgente” pentru căutarea unei soluții convenite de comun acord și o perioadă de revizuire, înainte ca orice suspendare să intre în vigoare.
Părțile își iau, de asemenea, un angajament complet de a lega comerțul de dezvoltarea durabilă într-o anexă care notează că acordul este semnat „în mijlocul unei combinații fără precedent de crize și provocări”. Această anexă specifică faptul că fiecare parte la acord este responsabilă pentru determinarea propriilor priorități de dezvoltare durabilă.
Tarifele auto
Tarifele de import ale Mercosur pentru mașini se vor păstra, la niveluri diferite și diminuate periodic, între 18 și 30 de ani înainte de a fi reduse la zero. Argentina și Brazilia, cele mai mari două economii din blocul Mercosur, vor avea niveluri tarifare mai mari decât Paraguay și Uruguay.
Vehiculele electrice și hibride vor avea tarifele scăzute cel mai rapid, cu o primă reducere de 29 la sută pe măsură ce acordul intră în vigoare. Asta înseamnă, de exemplu, că Argentina și Brazilia vor percepe doar 25% pentru vehiculele electrice și hibride europene. Tarifele vor scădea apoi la 5% după 15 ani și, în cele din urmă, la zero după 18 ani.
Autovehiculele alimentate cu hidrogen nu vor beneficia de reducerea tarifelor timp de șase ani după încheierea acordului. Ulterior, vor fi reduse la zero în 20 de ani.
În cele din urmă, autoturismele cu motorizare pe benzină vor fi în continuare tarifate până în al 29-lea an de la aplicarea acordului. În primii șase ani, nu există nicio reducere. Această eliminare lentă a tarifelor este menită să favorizeze mașinile care nu funcționează cu combustibili fosili.
Garanții bilaterale
Acordul comercial include garanții privind importul de automobile care ar consta într-o suspendare temporară a programului de eliminare a tarifelor sau o reducere temporară a preferințelor tarifare.
„Garanțiile bilaterale pentru vehicule vor fi aplicate numai pentru perioada necesară pentru a preveni sau a remedia prejudiciul și pentru a facilita adaptarea industriei naționale”, se arată în acord. Aceste garanții ar trebui să fie în vigoare pentru cel mult trei ani, putând fi prelungite cu încă doi ani dacă se stabilește un prejudiciu continuu.
Este o victorie importantă pentru Brazilia, care a căutat măsurile de protecție după ce UE, Statele Unite și Canada au aplicat tarifele de import pentru vehiculele electrice fabricate chinezi – care ar putea duce la redirecționarea unui flux de exporturi către piețele din America de Sud.
Materii prime
Nu vor exista taxe pe exporturile braziliene de materii prime către UE, cum ar fi nichel, cupru, aluminiu, germaniu sau galiu.
Dacă Brazilia decide să impună taxe, exporturile către UE nu ar trebui să depășească 25%, notează acordul.
În mod similar, Argentina nu va aplica taxe de export pe materiile sale prime. În schimb, țării va percepe taxe de export pentru mărfuri agricole.
Regiunea este cunoscută pentru rezervele sale bogate de materii prime, Argentina fiind membră a așa-numitului triunghi de litiu. Accesul la materii prime a fost un obiectiv crucial pentru UE în negocierile sale cu Mercosur.
(Citește și: ”Politico: Disputa franco-germană pe Mercosur poate provoca o ruptură în UE”)
***