”Trebuie să fim pregătiți de război”
Un înalt oficial militar al NATO a cerut miercuri actorilor publici și privați din Occident să se pregătească pentru o eră în care ”orice s-ar putea întâmpla”, în orice moment, inclusiv lupta declanșarea unui război.
„Avem nevoie de o transformare pentru război în NATO”, a afirmat șeful Comitetului Militar al Alianței, amiralul olandez Rob Bauer, în deschiderea reuniunii de două zile a șefilor apărării naționale de la Bruxelles.
El a menționat, citat de Reuters, că, în trecut, guvernele statelor membre NATO și companiile au trăit într-o eră în care totul era din belșug, previzibil, controlabil și concentrat pe eficiență.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022, ar fi trebuit să ne adaptăm gândirea la „o eră, în care orice se poate întâmpla, în orice moment, o eră în care trebuie să ne așteptăm la neașteptat, o eră în care trebuie să ne concentrăm pe eficiență, pentru a fi pe deplin eficienți”, a spus oficialul NATO.
Promisiuni pentru ”sprijin continuu” pentru Ucraina
Remarcile sale vin într-un moment în care ajutorul militar pentru Ucraina este fie blocat, fie limitat de disputele politice din Statele Unite și Uniunea Europeană.
Amiralul Bauer a promis sprijinul continuu al NATO pentru Ucraina: „Ucraina va avea sprijinul nostru pentru fiecare zi care va urma, pentru că rezultatul acestui război va determina soarta lumii”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat marți că ezitarea Occidentului în a sprijini Kievul și temerile privind o escaladare a războiului cu Rusia ar putea prelungi luptele cu ani.
Săptămâna trecută, cancelarul german Olaf Scholz i-a mustrat pe aliații din Uniunea Europeană pentru ceea ce el a numit” sprijin insuficient pentru Kiev” și i-a îndemnat să-și intensifice eforturile în a ajuta Ucraina.
Amiralul Rob Bauer este al doilea oficial militar care cere ca NATO să fie pregătită de război.
Cu o zi înainte, marți, și ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, afirma că Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru posibile războaie cu China, Rusia, Iran și Coreea de Nord.
***