Enigma Mecanismului de la Antikythera, cel mai vechi calculator analogic, în sfârșit rezolvată? VIDEO
Descoperit în urmă cu peste un secol, Mecanismul de la Antikythera, un calculator astronomic antic cu o vechime de circa 2.000 de ani, i-a uimit pe oamenii de știință. O echipă de cercetători de la University College London (UCL) a anunțat în revista Scientific Reports că i-ar fi descifrat misterul, cel puțin parțial.
Dispozitivul acționat manua afișa mișcarea universului, trasând deplasarea celor cinci planete cunoscute la acea vreme, fazele lunii și eclipsele solare și lunare. Modul exact în care mecanismul reușea să realizeze aceste performanțe s-a dovedit însă greu de deslușit. Oamenii de știință de la UCL au început să reconstruiască dispozitivul, cu toate roțile sale dințate, pentru a testa dacă teoria pe care au avansat-o funcționează, informează Agerpres.
Alți cercetători au încercat anterior să reconstruiască mecanismul, însă faptul că două treimi dintre piesele sale lipsesc a îngreunat descifrarea modului de funcționare al acestuia.
Michael Wright, fost curator de inginerie mecanică la Muzeul Științei din Londra, a pus cap la cap mare parte din mecanism și a construit o replică funcțională. Însă, cercetătorii nu au reușit niciodată să înțeleagă pe deplin modul de funcționare al dispozitivului. Pe baza activității lui Wright și a altor specialiști și cu ajutorul inscripțiilor de pe mecanism și a unei metode matematice descrisă de filosoful antic grec Parmenide, Cercetătorii de la UCL au reușit să elaboreze noi aranjamente de piese care ar mișca planetele și celelalte componente în modul corect.
Mecanismul ar fi putut afișa mișcarea soarelui, a Lunii și a planetelor Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn pe inele concentrice. Deoarece dispozitivul se baza pe ipoteza conform căreia soarele și planetele se învârt în jurul Pământului, traiectoriile lor sunt mult mai dificil de reprodus cu roți dințate decât în situația soarele ar fi plasat în centru.
Adesea descris drept primul calculator analogic din lume, Mecanismul de la Antikythera a fost descoperit în anul 1901 de scufundătorii aflați în căutare de bureți, printre obiectele aduse la suprafață de pe epava unei corăbii comerciale care s-a scufundat în largul insulei grecești Antikythera. Se crede că ambarcațiunea și-a găsit sfârșitul într-o furtună în secolul I e.n. între Creta și Peloponez, în timpul unei călătorii către Roma din Anatolia.
Fragmentele uzate din alamă corodată abia de au fost remarcat la început, însă decenii de activitate științifică au dezvăluit faptul că obiectul este o capodoperă a ingineriei mecanice.
Găsit într-o cutie de lemn cu o o înălțime de circa 30 de centimetri, mecanismul era acoperit cu inscripții – un manual de utilizare încorporat – și conținea peste treizeci de roți dințate din bronz conectate la cadrane și indicatoare. Întoarcerea mânerului declanșa mișcarea cerului, așa cum era cunoscut la acea vreme de greci.