GPS-ul, întrerupt în mai multe zone din Israel, atac iranian iminent

GPS-ul, întrerupt în mai multe zone din Israel, atac iranian iminent

Utilizarea sistemului de poziţionare globală (GPS) a fost întreruptă pe arii largi din Israel, în special la granița cu Libanul, în cadrul pregătirilor pentru un iminent atac iranian, relatează mai multe publicații israeliene. Liderii israelieni discută inclusiv posibilitatea unui „război total”, existând temerea că atacul ar putea avea loc pe „mai multe fronturi”, scrie The Times of Israel.

Pe lângă faptul că oferă utilizatorilor indicaţii, sistemul de poziţionare GPS este folosit şi de drone pentru a-şi găsi ţintele.

Şoferii din Israel au descoperit brusc că GPS-ul îi plasa în capitala libaneză, Beirut.

Întreruperile au afectat nu numai zonele de graniţă din apropierea Libanului, ci şi regiunile dens populate din centrul ţării, relatează dpa, prleuată de Agerpres.

Alertă maximă

Israelul este în alertă maximă după ce Iranul a ameninţat cu represalii după recenta asasinare a liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh. Israelul nici nu a confirmat, nici nu a infirmat că s-ar afla în spatele asasinării lui Haniyeh.

SUA se străduiesc să relanseze coaliția regională care a reușit să contracareze aproape în întregime atacurile iraniane directe anterioare asupra Israelului, mai scrie The Times of Israel, care adaugă că, de data aceasta, oficialii israelieni spun că ar putea exista pagube și victime.

Serviciile de securitate sunt în „stare de alertă maximă”, iar membrii unei coaliții internaționale conduse de SUA – la care participă Marea Britanie și statele arabe aliate – care vizează contracararea potențialelor atacuri iraniene pe „mai multe fronturi”, sunt pregătiți să încerce să le descurajeze și să le intercepteze, a raportat Channel 12.

Printre măsurile de precauție luate se numără patrule ale avioanelor de luptă și ale navelor de război ale țărilor aliate în zonă.

Conducerea Israelului a purtat discuții cu privire la modul în care țara ar răspunde unor astfel de atacuri, inclusiv pentru ceea ce postul de televiziune a numit „o intrare în război total, în acest context”.

(Citește și: ”Încetează să mă mai prostești”- Joe Biden, către Benjamin Netanyahu, într-o discuție pe tema negocierilor cu Hamas)

Atacul Iranului, iminent – portalul de știri Axios și presa israeliană

Un atac iranian ar putea avea loc chiar luni, potrivit site-ului Axios, care citează oficiali americani și israelieni.

Chiar înainte de atacul major al Iranului din aprilie, când Teheranul a lansat sute de rachete şi de drone asupra Israelului, armata israeliană a declarat că a perturbat în mod intenţionat sistemul de poziţionare prin satelit. Întrebată despre cele mai recente întreruperi ale GPS, armata israeliană s-a mulţumit să răspundă prin formula: „Nu comentăm”.

Un indiciu al unui atac potenţial iminent al Iranului şi al miliţiilor aliate din alte ţări din Orientul Mijlociu a fost sosirea comandantului forţelor americane în regiune, generalul Michael Erik Kurilla, după cum a raportat portalul de ştiri american Axios.

Kurilla s-a mai deplasat în Israel cu puţin timp înainte de atacul major iranian din aprilie.

Armata Israelului promite „schimbarea radicală a situaţiei de securitate din nord”

Şeful comandamentului frontului intern al Armatei israeliene, generalul-maior Rafi Milo, a dat asigurări că armata va continua lupta pentru „schimbarea radicală a situaţiei de securitate din nord”, la graniţa cu Libanul, unde, din octombrie 2023, au loc schimburi constante de focuri cu gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah, scrie agenția elenă EFE.

„Suntem hotărâţi să luptăm în continuare până când vom schimba radical situaţia de securitate din nord şi să putem face în aşa fel încât rezidenţii să se întoarcă acasă, în siguranţă”, a spus comandantul israelian.

Peste 60.000 de israelieni din comunităţile din nordul ţării au fost evacuaţi din octombrie 2023, când Hezbollah a început să lanseze rachete şi proiectile „în semn de solidaritate cu miliţiile palestiniene din Gaza”.

Israelul a răspuns cu bombardamente intense, în care şi-au pierdut viaţa peste 540 de libanezi – majoritatea combatanţi din gruparea şiită.

„În ultimele zile, Forţele de Apărare ale Israelului şi Comandamentul Frontului Intern şi-au consolidat în mod semnificativ pregătirea în strânsă cooperare atât cu autorităţile locale, cât şi cu toate unităţile militare”, a anunţat Milo.

SUA și-au suplimentat forțele în regiune

Armata SUA va desfășura avioane de luptă suplimentare și nave de război ale Marinei în Orientul Mijlociu, a declarat vineri Pentagonul, în timp ce Washingtonul încearcă să consolideze apărarea în urma amenințărilor Iranului și ale aliaților săi Hamas și Hezbollah.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a aprobat trimiterea de crucișătoare și distrugătoare suplimentare ale Marinei – care pot doborî rachete balistice – în Orientul Mijlociu și Europa.

De asemenea, SUA au trimis o escadrilă suplimentară de avioane de luptă în Orientul Mijlociu.

„Austin a ordonat ajustări ale posturii militare americane menite să îmbunătățească protecția forțelor SUA, să sporească sprijinul pentru apărarea Israelului și să asigure că Statele Unite sunt pregătite să răspundă la diverse situații neprevăzute”, a declarat Pentagonul.

Armata americană a intensificat, de asemenea, desfășurările înainte de 13 aprilie, când Iranul a lansat un atac asupra teritoriului israelian cu drone și rachete. Cu toate acestea, amenințarea Hezbollah din Liban ar putea prezenta provocări unice pentru orice eforturi ale Washingtonului de a intercepta drone și rachete, având în vedere arsenalul vast al grupului și proximitatea imediată a statului evreu.

La momentul respectiv, Israelul a doborât cu succes aproape toate cele aproximativ 300 de drone și rachete, cu ajutorul Statelor Unite și al altor aliați.

****

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *