Riscurile fiscale cresc în România, dar ”surprinzător, piața nu reacționează”
Revizuirea în sus a prognozei de deficit bugetar, de la 5% la 7% din PIB, chiar 8% din PIB estimarea Consiliului Fiscal, nu reprezintă o surpriză pentru economiștii capital Economiștii, care s-au arătat totuși surprinși de absența unei reacții din partea investitorilor.
”Revizuirea prognozei de deficit bugetar nu este o mare surpriză pentru noi. Am avertizat în repetate rânduri pe parcursul acestui an cu privire la riscurile fiscale tot mai mari din România. Cu toate acestea, ceea ce este puțin surprinzător este că piața de obligațiuni nu a reacționat atât de mult la deficitul fiscal în creștere. Cu toate că diferențialul de dobândă dintre obligațiunile românești în dolari și titlurile americane de stat a crescut ușor în ultimele luni, mișcarea reflectă în mare măsură o tendință generală a randamentelor piețelor emergente”, se arată într-o notă transmisă investitorilor.
În opinia lor, evoluția ar putea reflecta o așteptare a piețelor financiare cu privire la viitoarea consolidare fiscală. România, ca stat membru UE, se află în procedură de deficit excesiv, ceea ce obligă Guvernul să prezinte Comisiei Europene un plan de readucere a finanțelor publice sub control.
România va trebui să prezinte un plan de reducere a deficitului bugetar la 3% din PIB în 4-7 ani.
”Totuși, așa cum am mai semnalat, regulile fiscale ale UE nu au fost, de obicei, obligatorii. Iar riscul ca alegerile din acest an să ducă la o coaliție fragmentată ar putea îngreuna promovarea consolidării fiscale de care România are urgent nevoie”, avertizează specialiștii capital Economics.
***