Eurobarometru: Tinerii români, cei mai convinşi din UE că nu sunt expuşi la dezinformare 

Eurobarometru: Tinerii români, cei mai convinşi din UE că nu sunt expuşi la dezinformare 

Nu mai puţin de 19% dintre tinerii români care au participat la un sondaj Eurobarometru efectuat în septembrie-octombrie 2024 au declarat că nu au fost expuşi niciodată dezinformării în ultimele şapte zile, fiind cei mai încrezători europeni din acest punct de vedere, urmaţi de bulgari, lituanieni şi estonieni.

Sursele de informare ale tinerilor

Întrebaţi care sunt sursele de unde îşi iau cele mai multe informaţii pe teme sociale şi politice, 33% dintre tinerii români au spus că de pe platforme de social media (faţă de 42% media UE), 29% au afirmat că se informează de la televiziune (faţă de 39% media UE) şi 21% din presa online sau platforme de ştiri (26% în UE).

Când li s-a cerut să aleagă principalele cinci platforme de social media de unde îşi iau informaţiile, 42% dintre tinerii români au ales Facebook şi Youtube, 35% – TikTok, 33% – Instagram şi 12% reţeaua X (fostă Twitter).

La nivelul UE topul principalelor cinci platforme de unde tinerii îşi iau informaţii este sensibil diferit – Instagram (47%), TikTok (39), Youtube (37%), Facebook (27%), X (21%).

Întrebaţi cât de des cred că au fost expuşi personal la dezinformare şi la ştiri false în ultimele şapte zile, 22% dintre tinerii români au răspuns foarte des şi o proporţie similară des, în timp ce la nivelul UE media este de 15 şi respectiv 29%.

O proporţie de 24% dintre românii din categoria 16-30 de ani susţin că au fost expuşi la dezinformare uneori în ultimele şapte zile, iar 10% rareori, faţă de 32% şi respectiv 14% la nivelul UE.

Priorități UE în viziunea tinerilor

Sondajul, publicat în februarie pe pagina Uniunii Europene, mai arată că tinerii români indică ca priorități UE în următorii cinci ani

  • îmbunătățirea situaţiei economice şi crearea de locuri de muncă (41%)
  • educaţia şi instruirea (32%)
  • protecţia socială şi accesul la îngrijiri de sănătate (31%)

La nivelul UE, prioritățile tinerilor indică ca principale priorităţi:

  • creşterea preţurilor şi a costului vieţii (40%)
  • mediul şi schimbarea climatică (33%)
  • situaţia economică şi crearea de locuri de muncă (31%).

Tinerii români, favorabili în privința modului de funcționare al UE

Proporţia tinerilor din România care susţin că sunt favorabili UE şi modului în care funcţionează în prezent este de 42%, mai mare decât media UE (31%), în timp ce 37% dintre românii din categoria de vârstă 16-30 de ani spun că sunt mai degrabă favorabili UE, dar nu şi modului în care funcţionează în prezent, cu cinci puncte procentuale în plus faţă de media UE (32%).

Apoi, 15% dintre tinerii români spun că sunt mai degrabă sceptici în privinţa UE dar că şi-ar putea schimba opinia dacă UE va funcţiona mai bine, proporţie mai mică decât în UE (21%), în timp ce doar 2% din tinerii români afirmă că nu cred în ideea de UE în general (faţă de 6% media UE).

(Citiți și: ”Un sfert din tinerii europeni lucrează în timpul studiilor – ponderea celor din România este de peste 10 ori mai mică. Motivele”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *