Ministrul Hurezeanu: Parteneriatele noastre sunt valabile, deocamdată, dar sunt puse la îndoială – transformările sunt foarte rapide

Ministrul Hurezeanu: Parteneriatele noastre sunt valabile, deocamdată, dar sunt puse la îndoială – transformările sunt foarte rapide

Alianța noastră cu America rămâne valabilă, a reiterat ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, la RFI România. El a precizat că, în lipsa unei sentințe definitive, parteneriatele noastre nu sunt contestate, dar sunt puse la îndoială, iar transformările se produc foarte repede.

”Suntem unul din principalii aliați ai Americii pe flancul răsăritean pentru. Până acum (această afirmație, n.r.) e valabilă. Noi am dorit – am făcut asta și în discuțiile pe care le-am avut la sfârșitul săptămânii trecute cu responsabili americani-, vrem să menținem și să intensificăm, să întărim bazele militare americane. Vrem să avem un rol în ceea ce privește principiile.

Oricât am fi de adaptabili acum, cu toții trebuie să vedem cum ne putem adapta. Trebuie să păstrăm și principiile parteneriatelor în interiorul Uniunii Europene, în interiorul Alianței Nord Atlantice, ale Parteneriatului Transatlantic Europa – America și ale Parteneriatului Strategic pe care noi le avem cu America. Ele nu sunt refuzate. Deocamdată nu (sunt refuzate, n.r.). Ele sunt puse la îndoială. Ele pot suferi transformări. Dar vedeți că aceste transformări sunt rapide, sunt foarte precipitate și vom vedea cum evoluează lucrurile” a declarat Emil Hurezeanu.

Emil Hurezeanu a participat la sfârșitul săptămânii la conferința de securitate de la München, unde s-a întâlnit inclusiv cu o o delegație de senator americani pe teme precum securitatea din regiunea Mării Negre și ingerințele străine în alegerile prezidențiale din România.

Potrivit MAE, ministrul a avut întâlniri cu senatorii americani Jane Shaheen – de la democrați, James Risch – de la republicani și Christopher A. Coons – democrați. Cei trei sunt membri ai Comitetul pentru Relații Externe al Senatului SUA.

Temele principale ale discuțiilor au fost situația de securitate din regiunea Mării Negre, precum și modalitățile de valorificare a Parteneriatului Strategic România-SUA pentru consolidarea cooperării în domeniul economic, cu accent pe componenta energetică, pe continuarea susținerii Ucrainei și implicarea în procesul de reconstrucție.

”Oficialul român a subliniat, în context, importanța consolidării apărării și descurajării pe Flancul Estic, inclusiv prin continuarea prezenței robuste a SUA în țara noastră. Au fost abordate și ingerințele străine în alegerile prezidențiale din România din 2024 și pregătirea de măsuri de prevenire a repetării imixtiunilor străine”, a transmis MAE.

(Citește și: ”Emil Hurezeanu, la München: Discuții cu senatori americani pe tema ingerințelor străine în alegerile prezidențiale / Întrevederi bilaterale cu omologi din UE, Orient și Asia”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *