Kremlinul nu acceptă armistițiul propus de SUA: încetarea focului nu oferă „nimic” Rusiei

Kremlinul nu acceptă armistițiul propus de SUA: încetarea focului nu oferă „nimic” Rusiei

Principalul consilier pe politică externă al președintelui rus Vladimir Putin a declarat joi că a informat Washingtonul că un armistițiu de 30 de zile, propus de Statele Unite pentru a întrerupe războiul din Ucraina, nu ar face decât să ofere forțelor Kievului un răgaz necesar pe câmpul de luptă, potrivit Reuters.

Avansurile Rusiei de-a lungul frontului începând de la mijlocul anului 2024 și încercarea președintelui american Donald Trump de a încheia un acord de pace pentru a pune capăt conflictului de trei ani din Ucraina au stârnit temeri că Kievul, sprijinit de Occident, ar putea pierde războiul.

Emisarul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a sosit joi la Moscova pentru discuții. Oficialii ruși au anunțat că consilierul american pentru securitate națională, Mike Waltz, a oferit miercuri detalii despre propunerea de încetare a focului și că Rusia era pregătită să o discute.

Trump a declarat miercuri, la Casa Albă, că speră ca Rusia să fie de acord cu propunerea SUA pentru un armistițiu de 30 de zile, pe care Ucraina a spus că l-ar susține.

Rusia: Armistițiul le oferă ucrainenilor oportunitatea de a se regrupa

Yuri Ușakov (foto stânga), fost ambasador la Washington și purtător de cuvânt al lui Putin pe probleme majore de politică externă, a declarat pentru presa rusă că a discutat miercuri cu Waltz pentru a expune poziția Rusiei cu privire la încetarea focului.

„Am afirmat poziția noastră, și anume că acest armistițiu nu este altceva decât un răgaz temporar pentru armata ucraineană, nimic mai mult”, a declarat Ușakov.

„Nu ne oferă nimic. Le oferă doar ucrainenilor oportunitatea de a se regrupa, de a-și întări forțele și de a continua ceea ce au făcut până acum”, a adăugat el ulterior.

Ușakov a afirmat că obiectivul Moscovei este „o soluționare pașnică pe termen lung, care să țină cont de interesele legitime ale țării noastre și de preocupările noastre bine cunoscute”.

„Mi se pare că nimeni nu are nevoie de pași care (doar) să imite acțiuni pașnice în această situație”, a spus el.

Putin consideră că avansurile Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina oferă Moscovei o poziție puternică în negocierile de pace

Întrebat dacă Rusia respinge astfel propunerea SUA, Ușakov, care lucrează alături de Putin la Kremlin din 2012, a spus că președintele va vorbi probabil cu presa mai târziu, joi, pentru a detalia poziția Rusiei.

Declarațiile unui oficial atât de important al Kremlinului sugerează că Putin, liderul suprem al Rusiei din 1999, consideră că avansurile Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina și în vestul Rusiei îi oferă Moscovei o poziție puternică în negocierile de pace.

„Pot lua măsuri financiare care ar fi foarte dăunătoare pentru Rusia”, a declarat Trump, miercuri. „Nu vreau să fac asta, pentru că vreau să obțin pacea. Vreau să văd pace și vom vedea. Dar, din punct de vedere financiar, da, am putea face lucruri foarte rele pentru Rusia. Ar fi devastator pentru Rusia.”

Trump a încercat să refacă relațiile cu Rusia pentru a evita o escaladare a războiului din Ucraina, despre care spune că ar putea degenera într-un al Treilea Război Mondial. Cu toate acestea, el a menținut atât amenințarea cu noi sancțiuni, cât și perspectiva ridicării acestora, dacă Moscova va căuta să pună capăt războiului.

Forțele ucrainene, împinse în afara regiunii Kursk din vestul Rusiei

La doar câteva ore după ce Trump a vorbit la Washington, Kremlinul a publicat imagini cu Putin îmbrăcat într-o uniformă de camuflaj verde, în timpul unei vizite în regiunea Kursk, din vestul Rusiei, unde Ucraina este pe cale să își piardă pozițiile în urma unei ofensive majore a forțelor ruse.

Statele Unite au fost de acord marți să reia livrările de arme și schimbul de informații cu Ucraina, după ce Kievul a declarat, în cadrul unor discuții în Arabia Saudită, că este gata să susțină o propunere de încetare a focului.

Cu toate acestea, Rusia continuă să avanseze pe câmpul de luptă, în ciuda ajutorului de sute de miliarde de dolari oferit Ucrainei de SUA și Europa, iar forțele ucrainene sunt împinse în afara regiunii Kursk din vestul Rusiei.

Rusia a prezentat SUA o listă de cereri pentru un acord de încheiere a războiului

Dincolo de propunerea imediată de încetare a focului, Rusia a prezentat SUA o listă de cereri pentru un acord de încheiere a războiului împotriva Ucrainei și de resetare a relațiilor cu Washingtonul, potrivit a două persoane familiarizate cu subiectul.

Întrebat despre raportul Reuters, Ușakov a spus că Washingtonul cunoaște poziția Rusiei.

Într-o încercare de a devia forțele ruse din estul Ucrainei, de a obține un avantaj în negocieri și de a-l pune pe Putin într-o situație dificilă, Ucraina a lansat în august un atac masiv asupra regiunii Kursk – cea mai mare ofensivă pe teritoriul rus de la invazia nazistă din 1941.

În prezent, Ucraina mai controlează mai puțin de 200 km² în Kursk, față de cei 1.300 km² pe care îi ocupa în vârful incursiunii din vara trecută, potrivit armatei ruse.

(Citește și: ”Marile puteri militare ale Europei cer reducerea reglementărilor în industria de apărare. Calcule pe situția că SUA își mută trupele în Indo-Pacific”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *