Bijuterie mecanică, veche de peste 200 de ani

Bijuterie mecanică, veche de peste 200 de ani

În general,  oamenii asociază roboţii şi mecanismele asemănătoare erei contemporane. Însă în secolul al XIX-lea, bijutierii erau şi inventatori. O astfel de bijuterie s-a vândut la o licitaţie în Geneva cu aproximativ jumătate de milion de dolari.

Ceasornicarul elveţian Henri Maillardet a creat acest mecanism pre-electronic în anul 1820 pentru clienţii chinezi, care vizitau Londra. Bijuteria este realizată din aur, decorată cu diamante şi perle şi reprezintă o omidă care se poate mişca cu ajutorul unui mecanism asemănător cu cel al ceasurilor. În partea inferioară, bijuteriei-robot i-au fost amplasate mici rotiţe zimţate din aur. Bijuteria a fost denumită „ Omida etiopiană”.

Născut în 1745, Maillardet a lucrat şi proiectat în Londra ceasuri şi alte mecanisme, inclusiv un set faimos reprezentând o pereche de magicieni şi un alt mecanism care putea scrie in franceză şi engleză. În 1928, acest ultim dispozitiv a fost prezentat Institutului Franklin din Philadelphia, fără a i se cunoaşte originea. Când mecanismul a fost pus în funcţionare, chiar el a furnizat răspunsul, scriind „scris de către automatul lui Maillardet”.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *