A patra lună consecutivă de scădere a serviciilor prestate populației

A patra lună consecutivă de scădere a serviciilor prestate populației

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piață prestate populației a scăzut în iulie cu 1,8% față de luna precedentă, respectiv cu 3,7% față de iulie 2023, reiese din datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, în primele șapte luni, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piață prestate populației a scăzut cu 1,6%. Cele mai afectate sectoare au fost agențiile turistice, serviciile de coafură și jocurile de noroc, reiese din datele oficiale.

Serviciile au mers prost pe tot parcursul acestui an, acestea înregistrând creșteri modeste în doar două luni din 2024.

Cu excepția serviciilor de coafură și a altor activități de înfrumusețare, precum și a jocurilor de noroc, evoluția anuală din iulie 2024 a fost inferioară pentru toate celelalte ramuri față de evoluția anuală din iulie 2023.

Datele din primul semestru arată o evoluție anemică a economiei locale, PIB-ul înregistrând un avans de doar 0,7% față de S1 2023.

Datele Eurostat au confirmat la rândul lor o evoluție slabă a sectorul serviciilor pentru companii. Față de luna mai, prăbușirea serviciilor din România a fost de peste 15% în iunie, în timp ce diminuarea medie din UE a fost de 0,9%. În iunie, România a înregistrat a doua cea mai mare scădere anuală a producției de servicii (-6,6%) la nivelul UE, după Grecia (-6,7%) și înaintea Danemarcei (-4,9%).

(Citiți și: ”Contribuție zero la creșterea PIB în S1: ”Miracolul IT” pierde din competitivitate în regiune”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *