Perspectivele Ucrainei după decizia de joi a Consiliului European

Perspectivele Ucrainei după decizia de joi a Consiliului European

Liderii UE au aprobat în unanimitate joi ajutorul financiar acordat Ucrainei. Pentru Kiev, acordul de joi este a doua victorie europeană a Ucrainei după decizia politică din decembrie de a deschide discuțiile de aderare.

Opinia unanimă a experților era că Ucraina era în pericol să rămână fără numerar pentru a desfășura activitățile guvernamentale normale în luna martie a acestui an, acest lucru putând fi acum evitat grație celor 17 miliarde de euro în granturi și a altor 33 de miliarde de euro împrumuturi din bugetul UE.

Ajutorul UE pentru Ucraina și efortul de război al Kiev

Bugetul pe 2024 al Ucrainei are alocări directe pentru Apărare de 21% din PIB ( în jur 40 miliarde de euro), în timp ce deficitul aprobat este de 20,4% din PIB (aproximativ 39 de miliarde de euro).

Practic, cheltuielile de război se bazează pe împrumuturi.

Efortul de război al Ucrainei este însă mult mai mare decât bugetul alocat și însumează zecile de miliarde cu care Kiev este sprijinit (transferuri directe de fonduri dinspre Vest) la care se adaugă ajutor militar direct: tehnică de lupta, instruire militari, muniții, sprijin informațional). Alți bani sunt cheltuiți pentru susținerea monedei naționale – grivna – de către Banca Centrală Europeană.

Doar din partea UE au intrat în Ucraina de la începutul războiului peste 60 de miliarde de euro, în timp ce ajutorul american a sărit de 75 de miliarde de dolari, sub toate formele posibile.

Ucraina așteaptă acum cu nerăbdare decizia SUA pentru noul fond de 61 miliarde dolari, blocat de 4 luni de republicani.

Ucraina așteaptă acum munițiile promise

Banii sunt însă doar o parte a problemelor cu care se confruntă Kiev.

Sunt șanse foarte mari ca UE să rateze obiectivul auto-impus de livra Ucrainei un milion de obuze – obiectiv ce ar trebui să fie atins până în martie – și încă nu s-a ajuns la un acord cu privire la fondul european destinat achiziției de arme pentru Kiev.

În condițiile în care situația de pe câmpul de luptă se află în impas, Ucraina are nevoie disperată de mai mult ajutor militar occidental pentru a fi capabilă să respingă armata rusă.

Perspectivă neclară a aderării la UE

În alt plan, există sentimentul că procesul de aderare al Ucrainei ar putea fi încetinit din cauză că statele membre rămân precaute față de extinderea prea rapidă a UE.

Comisia Europeană a început deja cu întârziere procesul de verificare al aderării Ucrainei la UE, proces care ar fi trebuit să fie lansat în decembrie 2023.

E clar că Ucraina are în față o ”misiune imposibilă”, să poarte războiul împotriva Rusiei în paralel cu tentativa de a reforma statul pentru a-l face compatibil cu toate valorile europene.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *