Producția industrială – scădere cu 5% în 2023, lohnul se dezintegrează. Scăderea în UE

Producția industrială – scădere cu 5% în 2023, lohnul se dezintegrează. Scăderea în UE

Producția industrială a scăzut cu 4,9% în 2023, față de 2022, principalele cauze fiind reducerea producției și furnizării de energie termică, electrică și gaze (-9,2%), precum și industria prelucrătoare (-4,6%), arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică.

În luna decembrie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 16,4%, din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-21%) şi industria extractivă (-6,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze a crescut cu 9,9%.

Scad producția în lohn și industria metalurgică

De remarcat că în cadrul industriei prelucrătoare cel mai puternic au scăzut ramurile cu valoare agăugată mică, precum fabricarea materialelor textile (-17,4%), îmbrăcăminte (-16%), tăbăcirea pieilor, marochinărie, încălțăminte (-12,6%) și prelucrarea lemnului (-19,3%). De fapt reprezintă reducerea tradiționalului lohn din industria ușoară care nu mai este competitiv datorită majorărilor salariilor.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 6,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-7,4%), industria extractivă (-5,8%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,1%).

Totuși, față de scăderea de 5% din 2023, analiștii Erste Bank anticipează o revenire pe plus, până la +2% în 2024 a producției industriale, beneficiind de o creștere economică în zona euro, o reducere a inflației și o creștere a încrederii.

Datele trimestriale arată că producția industrială a scăzut în T4/2023 cu -1,1% față de T3 și cu -3,9% față de T4/2022. Trimestrul al treilea 2023 reducerile fuseseră de -0,9% t/t, respectiv -4,9% a/a.

O altă industrie acre a fost în suferință în 2023 a fost industria metalurgică, din cauza costurilor mari cu energia. Producția în această ramură a scăzut anul trecut cu 16,3%.

Sondajul efectuat de CE arată că sentimentul de încredere în producția industrială s-a deteriorat în ianuarie la -0,5 față de -0,3%, din cauza anticipărilor unei cereri slabe pe piața internă. În contrapondere, comenzile pentru export s-au îmbunătățit în ianuarie conform indicatorului percepției economice al CE.

Managerii unităților indutsriale au raportat o cerștere semnificativă a capacităților de producție în luna ianuarie (71,3% față de 66,5% în sondajul trimestrial anterior efectuat în octombrie.)

Numărul estimat de luni de producție asigurate de comenzile disponibile s-a ridicat la 5,3 luni în ianuarie față de 4,9 luni în octombrie.

În UE scăderea producției industriale a fost de 2% în 2023

În Uniunea Europeană, producția industrială s-a redus în 2023 în termeni anuali cu 2% iar în zona euro, contracția a fost de 2,4%, potrivit estimărilor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

În decembrie 2023 comparativ cu noiembrie 2023, producția industrială a crescut cu 2,6% atât în zona euro, cât și în UE.

În zona euro, în decembrie comparativ cu noiembrie, creșterea pentru bunurile de capital a fost de 20,5%, de 0,5% pentru bunurile de larg consum, 0,3% pentru energie și cu 0,2% pentru bunurile de larg consum, în timp ce producția a scăzut cu 1,2% în cazul bunurilor intermediare.

Pentru toată UE, producția industrială a crescut cu 18,0% la bunurile de capital, cu 0,6% pentru bunurile de larg consum nedurabil și cu 0,4% atât pentru energie, cât și pentru bunurile de consum durabil, în timp ce producția a scăzut cu 0,7% pentru bunurile intermediare.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri lunare au fost înregistrate în Irlanda (+23,5%), Țările de Jos (+6,6%) și Danemarca (+5,6%). Cele mai mari scăderi au fost observate în Slovenia (-7,4%), Croația (-4,3%) și Finlanda (-2,7%).

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *