Moment istoric pentru Baltice: debranșarea totală de Rusia prin tăierea rețelei electrice. Atacuri cibernetice iminente din partea Moscovei

Moment istoric pentru Baltice: debranșarea totală de Rusia prin tăierea rețelei electrice. Atacuri cibernetice iminente din partea Moscovei

Lituania, Letonia și Estonia ies duminică din rețeaua electrică regională cunoscută sub numele de BRELL – se decuplează efectiv de rețeaua electrică comună, din era sovietică, cu Rusia și Belarus – și vor trece în schimb la o rețea regională a Uniunii Europene. Mișcarea este pregătită de aproape 20 de ani.

Momentul e, însă, însățit de pregătirile pentru atacuri cibernetice iminente, pe care Moscova le-ar putea lansa, alături de alte acte de sabotaj care au premers ruperea Balticelor de rețeaua rusească.

Balticii se pregătesc pentru acest moment de când au aderat la UE

Țările baltice s-au pregătit pentru acest moment timp de aproape două decenii de când au aderat la UE și la NATO în 2004. Acestea au renovat infrastructura existentă și au construit noi linii electrice, inclusiv mai multe cabluri submarine către Finlanda și Suedia și o legătură terestră esențială către rețeaua europeană continentală, linia LitPol, care leagă Lituania și Polonia.

Aceste evoluții au permis ca, la doar câteva luni după ce Rusia a atacat Ucraina, în 2022, toate cele trei țări au putut să nu mai cumpere energie electrică de la Moscova.

Cu toate acestea, Rusia deținea în continuare controlul total asupra funcționării rețelei, echilibrând cererea și oferta și menținând frecvența, a declarat Susanne Nies, director de proiect la institutul german de cercetare în domeniul energiei Helmholtz-Zentrum.

„Marele risc a fost ca țările baltice, în contextul războiului din Ucraina, să se afle într-o situație în care Rusia, de la o secundă la alta, să spună pur și simplu: «Încetați. Nu vă mai ajutăm»”, a declarat Nies pentru CNN.

Culisele unui divorț discret

În urmă cu șase luni, țările baltice au notificat oficial Rusia cu privire la intenția lor de a ieși din rețaua controlată de Rusia.

În ciuda animozității lor profunde față de Moscova, țările baltice au făcut puțină publicitate divorțului în așteptare de rețeaua electrică a Rusiei. Din motive întemeiate: când Ucraina a făcut un pas similar în 2022, Rusia și-a lansat invazia totală.

În total, procesul de decuplare are un preț de aproximativ 1,6 miliarde de euro, din care 75% vor fi acoperite de UE.

Cu toate acestea, costul întreprinderii este cea mai mică dintre preocupările UE.

Pregătiri pentru eventuale represalii ale Moscovei

Mișcarea a durat ani de zile – dar acum, că a venit momentul, oficialii de securitate se pregătesc pentru represalii din partea Moscovei.

Estonia s-a pregătit pentru multe scenarii de risc posibile, inclusiv amenințările cibernetice”, a declarat Politico Gert Auväärt, șeful Centrului de securitate cibernetică din Estonia. El a spus că țara este pregătită să apeleze la resursele sale specializate, care include unitatea cibernetică a Ligii Estoniene de Apărare, un grup de voluntari specializați în apărare cibernetică.

Žygimantas Vaičiūnas, ministrul energiei al Lituaniei, a declarat că se așteaptă ca schimbarea să fie un „proces fără probleme”, dar că autoritățile sunt totuși „pregătite chiar și pentru cele mai defavorabile scenarii la nivel tehnic”. Un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei din Lituania a declarat că a întreprins „acțiuni și planuri suplimentare pentru a ne crește pregătirea”.

Erkki Sapp, membru al consiliului de administrație al Elering, operatorul de stat al rețelelor de gaze și energie electrică din Estonia, a declarat că a luat măsuri de precauție suplimentare, cum ar fi eliminarea accesului la rețeaua privată virtuală (VPN) pentru companiile externe care își întrețin sistemele. Statul estonian „s-a pregătit și ia acest lucru foarte în serios”, a spus el.

O posibilă explicație a sabotajelor din Marea Baltică

Prin multiplele acțiuni de sabotaj operate în Marea Baltică asupra cablurilor submarine de transport energie, Moscova a încearcat să demonstreze că țările baltice nu sunt pregătite pentru această tranziție”, afirmă  Jason Moyer, cercetător la think-tank-ul american Wilson Center.

Rușii nu au reușit însă să deraieze planurile de decuplare a țărilor baltice de la rețeaua lor chiar dacă sabotajul legăturilor cu Europa au provocat nervozitatea politicienilor baltici.

Înainte de a se conecta la rețeaua europeană, țările baltice și-ar testa în mod normal rețeaua în mod izolat, în ceea ce este cunoscut sub numele de „testul insulei”. Acest pas, menit să se asigure că totul funcționează conform planului, va fi probabil omis, a spus Susanne Nies, expert al think-tank-ului Helmholtz Zentrum din Berlin.

(Citește și: ”Miza sabotajelor din Marea Baltică: Moscova a încercat să blocheze Letonia, Estonia și Lituania să plece din rețeaua energetică a Rusiei”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *