Aderarea României la OCDE – Prioritățile următoare: piața de capital, guvernanța publică și cea corporativă – șanse de aderare în 2026
Principalele probleme ce vor fi avut în vedere în perioadă următoare din procesul de aderare a României la OCDE se pliază pe recomandările prioritare ale organizației – mediul și deșeurile, piața de capital, guvernanța publică și cea corporativă, investițiile și conduita responsabilă în afaceri – a declarat marți Marcel Ciolacu.
Declarația apare într-un comunicat transmis de guvern după prima reuniune din acest an a Comitetului Național pentru aderarea României la OCDE, format ce reunește reprezentanții ministerelor, instituțiilor și autorităților publice implicate în procesul de aderare.
Premierul, care a prezidat ședința de la Palatul victoria, a asigurat că aderarea României la OCDE rămâne obiectiv prioritar al Guvernului, asumat prin Programul de guvernare de toți partenerii de coaliție.
„Aderarea României la OCDE rămâne obiectiv prioritar al Guvernului asumat prin Programul de guvernare de toți partenerii de coaliție. România a avut, până în prezent, o evoluție pozitivă în cadrul acestui proces și mulțumesc tuturor pentru efort! Am obținut 12 avize formale din partea Comitetelor OCDE, aproape jumătate din totalul necesar, ceea ce arată că suntem în grafic. Vă cer tuturor să menținem ritmul pentru că ne așteaptă o perioadă intensă pe parcursul anului 2025, axată pe realizarea de progrese substanțiale în implementarea recomandărilor prioritare”, adeclarat Marcel Ciolacu, citat în comunicat.
În cadrul discuțiilor au fost trecute în revistă principalele evoluții din procesul de aderare și au fost stabilite prioritățile pentru anul în curs.
Prioritățile următoarei perioade
Referitor la prioritățile pentru perioada următoare, premierul s-a referit la recomandările prioritare primite din partea Comitetelor OCDE în domenii precum „mediul și deșeurile, piața de capital, guvernanța publică și cea corporativă, investițiile și conduita responsabilă în afaceri”.
România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în luna iunie 2022 și se află în etapa de evaluare tehnică din partea comitetelor incluse în Foaia de Parcurs, în 25 de domenii sectoriale, eforturile fiind axate pe implementarea recomandărilor prioritare primite din partea acestora și susținerea evaluărilor sectoriale.
România, șanse reale de aderare în 2026 – a încheiat cu succes toate evaluările OCDE prevăzute pentru 2024
Toate evaluările OCDE programate pentru anul 2024 au fost încheiate cu succes, respectiv 12 din 12, conform secretarului de stat în cadrul MAE şi coordonator naţional pentru procesul de aderare a României la OCDE, Luca Niculescu.
„Cu bucurie am aflat azi că am încheiat cu succes toate evaluările OCDE pe care ni le propuseserăm pentru 2024. Adică 12 din 12. Am primit ultimele două Avize Formale din cele aşteptate, la Comitetul de Pescuit şi cel de Sănătate. Multe mulţumiri colegilor din instituţiile implicate! Sunt multe şi sunt mulţi”, a spus Luca Niculescu, la începutul lunii februarie.
Mai sunt de închis evaluările din 13 Comitete, iar dacă se menţine ritmul actual, România va intra în OCDE în 2026, a asigurat Luca Niculescu:
„Ne aflăm la jumătatea drumului. Mai avem 13 Comitete de închis. Şi, dacă menţinem ritmul de până acum, vom intra în OCDE în 2026, aşa cum ne-am propus. Sigur că vor mai fi dificultăţi, pentru că sunt dosare complexe, iar exigenţa OCDE este binecunoscută. Dar, după cum spunea cineva, drumurile prea uşoare nu duc de obicei nicăieri”, a mai scris Niculescu pe pagina sa de socializare, menţionând că a aflat vestea ultimelor două avize chiar la OCDE, „în timpul unor discuţii pentru evaluările din anul care tocmai a început”.
(Citește și: România a încheiat cu succes toate evaluările OCDE prevăzute în 2024 – șanse să aderăm în 2026)
****