Mari probleme de productivitate: PIB-ul UE, avans de doar 0,9% în 2024

Mari probleme de productivitate: PIB-ul UE, avans de doar 0,9% în 2024

În trimestrul al patrulea din 2024, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,1% în zona euro și cu 0,2% în UE, comparativ cu trimestrul precedent, conform datelor semnal publicate de Eurostat.
Astfel, conform estimărilor preliminare, PIB-ul zonei euro a înregistrat un avans de 0,7% în 2024, în timp ce PIB-ul UE a crescut cu 0,9%.
Datele indică mari probleme de productivitate, potrivit economiștilor.

”Economia zonei euro a evoluat puțin mai bine decât se estimase inițial în trimestrul al patrulea, dar creșterea a rămas extrem de slabă, iar primele semne arată că începutul anului 2025 a fost lent. De asemenea, nu există dovezi clare ale unei redresări a productivității slabe din regiune”, avertizează specialiștii Capital Economics.

Atât Germania, cât și Franța au înregistrat contracții în T4, în timp ce Italia a stagnat. Spania și alte economii mai mici au fost cele care au prevenit o contracție a economiei regiunii.

Comparativ cu același trimestru din anul precedent, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,9% în zona euro și cu 1,1% în UE în trimestrul al patrulea din 2024.

Productivitatea muncii, în scădere

Tot vineri, Eurostat a publicat noi date cu privire la ocuparea forței de muncă în zona euro.

Aceasta a crescut pentru al cincisprezecelea trimestru consecutiv în T4, cu 0,1% trimestrial.

”Reversul acestor creșteri ale ocupării forței de muncă este că productivitatea, măsurată prin PIB pe lucrător, a scăzut cu aproape 1,5% din T3 2022. La rândul său, acest lucru a menținut creșterea costurilor unitare cu forța de muncă și presiunile subiacente asupra prețurilor mai ridicate decât ar fi fost altfel”, notează specialiștii capital Economics.

Sunt așteptate noi scăderi de dobânzi

Cele mai recente sondaje sugerează că atât creșterea PIB-ului, cât și cea a ocupării forței de muncă vor rămâne lente la începutul acestui an, ceea ce înseamnă că și creșterea productivității va rămâne modestă.

Totuși, având în vedere că ritmul de creștere a salariilor va încetini semnificativ anul acesta, costurile unitare cu forța de muncă ar trebui, de asemenea, să scadă.

Prin urmare, analiștii se așteaptă în continuare ca BCE să reducă ratele dobânzilor mai mult decât anticipează în prezent investitorii.

(Citește și: ”Analiză / Crizele și efectelor lor din ultimii 5 ani au schimbat structura exporturilor și a importurilor”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *