Între Green Deal și Donald Trump: Comisia Europeană vrea să „se angajeze imediat” în proiecte de investiții cu furnizorii de GNL. Contradicțiile care pot îngreuna negocierile

Între Green Deal și Donald Trump: Comisia Europeană vrea să „se angajeze imediat” în proiecte de investiții cu furnizorii de GNL. Contradicțiile care pot îngreuna negocierile

Uniunea Europeană ia în considerare construirea de facilități pentru exportul de gaze naturale lichefiate – GNL, în străinătate, parte a planurilor de „a se angaja imediat” cu furnizori de încredere pentru a scădea prețurile la energie, conform unui draft de proiect al Comisiei Europene consultat de Reuters.

Acest proiect contravine însă țintei obligatorii din Green Deal, de a ajunge la zero net emisii până în 2050, ceea ce înseamnă că statele membre trebuie să elimine arderea combustibilor care emit CO2. Însă frigul din această iarnă și explozia prețului gazelor naturale, pare că au schimbat planurile politicienilor de la Bruxelles. Mai ales că în perioadele când nu bate vântul, tot mai dese în ultimul timp, cărbunele rămâne cea mai sigură resursă energetică.

Rusia rămâne al doilea furnizor de GNL al UE

În plus, președintele Donald Trump a amenințat UE cu majorarea tarifelor vamale pentru mărfurile europene importate, dacă europenii nu vor importa la rândul lor mai mult petrol și GNL din Statele Unite.

În documentul care cuprinde măsurile de scădere a prețurilor la energie în UE, Comisia precizează că „va angaja imediat negocieri cu furnizori de GNL de încredere pentru a indentifica surse de import competitive și să investească în extinderea facilităților existente, sau construirea unora noi, pentru majorarea livrărilor de GNL spre Europa”. Însă în document nu se precizează cu ce țări se poartă discuțiile.

SUA sunt principalul furnizor de GNL pntru Europa. Achiziițiile de GNL american au crescut după declanșarea războiului din Ucraina, care a redus drastic fluxurile de gaze ruseseți spre UE.

Bruxellesul și-a propus să elimine dependența de Rusia până în 2027, dar deocamdată Rusia rămâne a doua sursă de aprovizionare cu GNL a UE.

Prețurile energiei electrice din UE rămân legate de volatilitatea pieței gazelor

Comisia spune că urmează modelul politicii japoneze de finanțare a proiectelor de infrastructură pentru exportul de GNL și să încheie contracte de import pe termen lung.

Dificultatea constă în faptul că Green Deal interzice importul de gaze naturale după anul 2049 pentru ca UE să atingă în 2050 obiectivul versilor de emisii zero net.

Blocul comunitar și-a majorat rapid sursele regenerabile de energie, dar regulile de piața de enrgie electrică se bazează în continuare pe prețul gazelor naturale, care a urcat la maximumul ultimilor doi ani în februarie, pentru a stabili tarifele pentru consumatorii europeni.

În proiect se mai propune o schemă de achiziții agregate de GNL din partea companiilor de utilități, pentru a le ajuta să stabilească contracte pe termen lung, ca pavăză împotriva volatilității prețurilor.

Aceasta este și metoda folosită de companiile japoneze care încheie de regulă contracte pe termen lung cu marii producători de GNL. „Puterea de cumpărare comună a UE trebuie valorificată prin angajamentele contractuale pe termken lung pentru a stabili prețurile”, se arată în proiect.

Proiectul poate suferi modificări înainte ca acesta să fie prezentat public pe 26 februarie, ca parte a unui pachet de măsuri de sprijin a industriilor din UE, aflate în mare suferință, în principal din cauza scumpirii excesive a energiei și a politicilor climatice „verzi”, scrie Reuters.

Contradicția din politicile UE: ce poate îngreuna negocierile

Se observă o contradicție în reglementările UE: contractele încheiate cu furnizorii de gaze trebuie desființate până în 2049 pentru a se îndeplini obiectivul zero net. Acest lucru însamnă de fapt că furnizorilor de GNL li se cere să semneze contracte care se vor încheia tocmai atunci când încep să devină profitabile. Vor fi negocieri grele.

Europa mai are încă nevoie de combustibili fosili, mai mult timp decât vrea să admită Comisia Europeană. Și cu cât se îndepărtează mai mult de realitatea energetică și păstrează intacte ambițiile ecologice, cu atât va plăti mai mult.

Cititi si: Comisia Europeană vrea o plafonare a prețului gazelor – Mediul de afaceri se opune. Cererea de petrol și cărbune va crește în UE

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *