Hidrocentrala Porțile de Fier 1 continuă să funcționeze sub capacitate – Unul din grupuri va reintra în curând în funcțiune după reparații capitale
Centrala hidroelectrică Porțile de Fier 1, cea mai mare din România, continuă să funcționeze sub capacitate, cu doar patru hidroagregate în posibilitate de funcțiune, dar unul din grupuri va reintra în funcțiune în final de săptămână sau de săptămâna viitoare, după aproape un an de reparații extinse și o lună de probe.
În prezent sunt disponibile la exploatare în CHE Porțile de Fier 1 patru grupuri (HA2, HA3, HA4 și HA6), iar din cauza debitelor mici pe Dunăre sunt în funcțiune 3 hidroagregate, unul fiind în rezervă, putând fi redat în exploatare oricând la solicitarea Dispecerului Național, ne-a transmis Hidroelectrica, compania care exploatează hidrocentralele de pe râurile și fluviile din România.
De notat că hidroagregatul 4 (HA4) de la Porțile de Fier 1 funcționează la jumătate din capacitate, respectiv la o putere de 90 MW, problemele cumulate la grupuri privând de luni bune sistemul energetic național (SEN) de 400-500 de MW.
Hidrocentrala Porțile de Fier I are o putere totală instalată de 1.166,4 MW, cu 6 agregate cu turbine Kaplan. Fiecare agregat are o putere instalată de 194,4 MW
Situația celorlalte două hidroagregate, indisponibile:
– HA5 este retras din exploatare din data de 20 februarie 2025, pentru mentenanță planificată de tip LN2 (mentenanță preventivă și corectivă mai complexă, realizată de echipe specializate – include inspecții detaliate, înlocuirea unor componente, teste funcționale și reglaje) pentru 32 de zile, după o perioadă de exploatare continuă mai lungă decât normativul în vigoare (8.000 – 10.000 de ore de funcționare);
– HA1 este în program de probe după o lucrare de anvergură de tip LN3 (mentenanță majoră, care implică reparații capitale, modernizări sau reabilitări extinse) cu demontare. Lucrările au fost finalizate în termen (la 14 februarie 2025), termenul pentru finalizarea programului de probe fiind 14 martie 2025.
„După finalizarea activităților la HA1 și HA5, CHE Porțile de Fier I va avea disponibile toate cele șase hidroagregate, din care 5 pot fi exploatate la puterea maximă, unul (HA4) având o reducere de putere de 90 MW”, ne-a transmis Hidroelectrica.
Partea românească a hidrocentralei Porțile de Fier dispune de o putere totală instalată de 1.166,4 MW, cu 6 agregate cu turbine Kaplan, fiecare grup având o putere instalată de 194,4 MW. Partea sârbă are și ea în exploatare 6 grupuri cu o putere nominală de 201 MW.
Indisponibilitatea grupurilor de la Porțile de Fier I se vede în datele SEN, unde hidrocentralele trec cu greu de 1.400 de MW producție. Debitul Dunării este mult redus
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a raportat o scădere a producției de energie electrică de 22% în 2024 față de 2023, la 14,22 TWh, față de 18.12 TWh în 2023. Producția redusă a continuat în primele două luni și jumătate din 2025, în condițiile în care hidrocentralele trec mai greu de 1.400 de MW producție.
Compania de stat spune că indisponibilitatea HA1 a fost „un caz special care a fost soluționat conform contractului încheiat cu Societatea SSH Hidroserv, care a implicat și lucrări de reabilitare a componentelor rotor turbină în fabrica UCMH Reșița”.
Topirea zăpezii a mai reumplut lacurile de acumulare după seceta din 2024, dar coeficientul de umplere este mai scăzut ca în 2024
Producția a fost afectată în 2024 și de secetă, care a redus nu doar producția, dar și vânzările și implicit încasările companiei de stat. Prețurile în scădere de pe piețele de tranzacționare au redus de asemenea cifra de afaceri a companiei ce exploatează centralele hidroelectrice.
Conform companiei, debitul anual al Dunării a fost în 2024 cu 12% mai mic față de valorile înregistrate în anul 2023.
„Pentru a avea toate hidroagregatele în funcțiune la capacitate debitul pe Dunăre ar trebui să aibă o valoare de circa 10.000 mc/s. La această dată debitul Dunării înregistrează valori de circa 3300 mc/s”, arată Hidroelectrica. Valoarea este mult sub media multianuală a lunii martie, de 6700 mc/s și este anticipată să se mențină sub medie în restul lunii martie.
Apele Române: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare este astăzi de 56%. Nivelul în principalele 40 de lacuri de acumulare este mai scăzut comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut
Totodată, Apele Române au transmis marți că în principalele 40 de lacuri de acumulare coeficientul de umplere este în prezent de 56%, iar rezerva de apă provenită din stratul de zăpadă este cea mai mică din ultimii cinci ani.
„Deşi nivelul în principalele 40 de lacuri de acumulare este mai scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, gestionăm atent resursa de apă pentru a asigura necesarul zilnic pentru toţi beneficiarii”, a transmis Administraţia Naţională Apele Române.
Aceştia adaugă că, deşi rezerva de apă provenită din stratul de zăpadă s-a înjumătăţit, fiind cea mai mică din ultimii 5 ani, se optimizează volumele de apă astfel încât să fie păstrată o rezervă suficientă pentru perioada următoare.
(Citește și: ”Scădere a vânzărilor și a profitabilității Hidroelectrica. Seceta a redus cu un sfert producția de energie electrică”)
***