Lansare Edge Institute: Primul think-tank axat pe accelerarea digitalizării României și reducerea decalajelor digitale față de UE

Lansare Edge Institute: Primul think-tank axat pe accelerarea digitalizării României și reducerea decalajelor digitale față de UE

Într-un context global în care tehnologia redefinește modelele economice și administrative, România are o nevoie concretă de o accelerare a progresului digital, au afirmat miercuri liderii Edge Institute, cu ocazia lansării think-tank-ului, axat pe creșterea productivității și competitivității economice a României.

Potrivit acestora, lipsa semnificativă a competențelor digitale ale populației, combinată cu ritmuri inegale între sectorul privat și administrația publică, reprezintă azi principala provocare în domeniul digitalizării.

Think-tank-ul este format dintr-un grup independent de experți, cu viziunea comună de a crește calitatea vieții cetățenilor României prin dezvoltare și evoluție digitală.

Digitalizarea înseamnă soluții care simplifică interacțiunea cu administrația, sprijină antreprenoriatul și cresc nivelul de educație digitală

Digitalizarea nu mai este doar o tendință, ci o componentă esențială a progresului economic și administrativ”, au declarat liderii institutului de politici publice.

Potrivit acestora, Edge Institute își asumă rolul de facilitator al acestei transformări, reunind expertiză din mediul privat, academic și administrativ pentru a oferi soluții viabile și direcții strategice clare.

„Misiunea institutului este de a sprijini tranziția digitală a României, astfel încât în următorul deceniu țara noastră să atingă nivelul mediu al Uniunii Europene în „Decada Digitală”/DESI, un program care măsoară anual gradul de digitalizare al statelor membre”, se arată într-un comunicat.

„Digitalizarea trebuie să fie despre cetățeni, nu doar despre tehnologie”

Directorul executiv al Edge Institute, Robert Berza, a afirmat că „digitalizarea nu înseamnă doar tehnologie, ci soluții care simplifică interacțiunea cu administrația, sprijină antreprenoriatul și cresc nivelul de educație digitală”.

Potrivit acestuia, România are un potențial imens, dar fără o strategie coerentă și o implementare eficientă, decalajele se vor accentua.

„Digitalizarea trebuie să fie un instrument care simplifică viața cetățenilor, eficientizează relația cu statul și crește competitivitatea economică. Noi credem că, dacă goana după date este noua goană după aur, România are un avantaj unic în regiune: 25 de milioane de cetățeni, acasă sau în diaspora – un atu care ne poziționează peste orice altă națiune din zonă. Acest potențial ne oferă dreptul și responsabilitatea de a avea ambiții serioase pe termen lung. Astăzi ne dorim să urcăm din ultimele poziții în clasamentele Decadei Digitale, dar, cu o strategie clară și resurse bine direcționate, România poate aspira la un rol de lider în Europa Centrală și de Est în următorii 5-10 ani”, a spus Robert Berza, directorul Edge Institute.

Prioritățile Edge Institute

Potrivit Edge Institute, pentru ca digitalizarea să aibă un impact real, aceasta trebuie privită ca un proces integrat și sustenabil. Think-thank-ul identifică câteva direcții strategice:

  • creșterea nivelului de educație digitală,
  • digitalizarea serviciilor publice și
  • dezvoltarea unor politici publice eficiente pentru o economie digitală competitivă.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost lansat și un amplu studiu despre percepția românilor despre digitalizare. Studiul arată, printre altele, că 59% dintre români văd digitalizarea drept benefică, iar 52% cred că aceasta are un impact pozitiv asupra calității vieții.

(Citește și: ”Studiu Ipsos: Cum percep românii digitalizarea statului și care cred că sunt piedicile în calea acestui proces”)

(Citește și: ”Analiză/ Digitalizarea companiilor europene și specificul românesc. De la e-comerce la Inteligența Artificială”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *