Marile puteri militare ale Europei cer reducerea reglementărilor în industria de apărare. Calcule pe situția că SUA își mută trupele în Indo-Pacific

Marile puteri militare ale Europei cer reducerea reglementărilor în industria de apărare. Calcule pe situția că SUA își mută trupele în Indo-Pacific

Franța, Germania, Italia, Polonia și Regatul Unit vor să reducă reglementările pentru producătorii de arme pentru a-i ajuta să-și sporească producția, transmite Politico.

„Solicităm ca industria apărării să nu mai fie tratată ca o industrie obișnuită”, a declarat miercuri Sébastien Lecornu din Franța, după o întâlnire cu miniștrii apărării din formatul E5, desfășurată la Paris.

„Comisia Europeană are un rol de jucat aici”, a adăugat el, adresându-se comisarului pentru apărare Andrius Kubilius, care a fost, de asemenea, prezent la reuniune.

Este a treia oară când E5 se întâlnește de la crearea acestui format, după realegerea președintelui american Donald Trump în noiembrie.

Apelul celor mai mari puteri militare europene vine în contextul în care continentul încearcă să se reînarmeze rapid în fața expansionismului președintelui rus Vladimir Putin și pe fondul îngrijorărilor că Statele Unite ar putea să-și reducă prezența militară în Europa.

Întâlnirea de miercuri – în cadrul căreia miniștrii au discutat despre Ucraina și despre apărarea europeană – a avut loc la o zi după reuniunea a 37 de șefi ai statelor majore din UE, NATO și din afara acestora (fără SUA), pentru a discuta garanții de securitate pentru Ucraina. De asemenea, a urmat unei propuneri americane, acceptate de Kiev, privind un armistițiu de 30 de zile în țara devastată de război, dacă Rusia este de acord.

Într-o declarație comună emisă după întâlnire, cei cinci miniștri au cerut o evaluare a reglementărilor UE și a legislațiilor naționale care ar putea „împiedica sau încetini” producția și achiziția de arme.

„Trebuie să reducem birocrația în cadrul UE pentru a găsi soluții practice pentru apărarea europeană”, a declarat ministrul italian Guido Crosetto. Omologul său german, Boris Pistorius, a subliniat același punct: „Vrem dereglementare, atât la nivel european, cât și în statele noastre naționale”, a spus el.

Această inițiativă va avea ecou la nivelul UE. Luna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat o propunere de exceptare a majorității companiilor de la raportarea privind sustenabilitatea corporativă a UE – un efort destinat, de asemenea, să sprijine producătorii de armament. Liderii UE doresc, de asemenea, ca executivul european să prezinte un pachet de simplificare dedicat industriei de apărare.

Nu putem rupe alianța occidentală pe altarul autonomiei industriale

Dacă reuniunea de marți a șefilor militari părea un efort de a construi o nouă arhitectură de securitate fără americani, miercuri, miniștrii apărării din Italia, Regatul Unit și Polonia au subliniat importanța legăturii transatlantice.

„Nu vrem să oprim relația comercială cu SUA, nimeni în Europa nu vrea să fie antagonic față de SUA”, a declarat Crosetto, întrebat despre dependența țării sale de avionul de luptă american F-35. „Nu putem rupe alianța occidentală pe altarul autonomiei industriale”, a adăugat el.

Władysław Kosiniak-Kamysz din Polonia a fost de acord, afirmând că dorește să „consolideze relația transatlantică” și adăugând că, deocamdată, industria europeană de armament nu are aceleași capacități de producție ca cea a SUA.

Germania a cerut o foaie de parcurs pentru a evita lacunele dacă SUA își mută forțele în Indo-Pacific

Germania, însă, pare mai pregătită să ia în considerare un viitor cu o implicare mai redusă a SUA.

Pistorius a dezvăluit că luna trecută i-a cerut omologului său american, Pete Hegseth, să „dezvolte o foaie de parcurs pentru a evita lacunele în capacități, să organizeze progresiv împărțirea responsabilităților, pentru a ști cine ce face” în cazul în care SUA își mută unele forțe în regiunea Indo-Pacific.

Nu a primit niciun răspuns nici de la Casa Albă, nici de la Pentagon, a spus el.

Indiferent de alianța transatlantică, toate țările au promis să aprofundeze cooperarea industrială europeană în domenii precum munițiile, apărarea aeriană și sistemele de avertizare timpurie.

15 țări vor începe să se pregătească pentru diferitele scenarii privind pacea în Ucraina

Toți miniștrii apărării au subliniat că, în ceea ce privește războiul din Ucraina, decizia este în mâinile lui Putin și că acesta ar trebui să accepte armistițiul propus. Între timp, o „coaliție a celor dispuși”, formată din 15 țări, va începe să se pregătească pentru diferite scenarii, au declarat aceștia.

Potrivit lui Lecornu, cele 15 țări vor începe planificarea săptămâna viitoare, sub conducerea Franței și a Regatului Unit. Totuși, el nu a oferit detalii despre garanțiile de securitate sau despre lista celor 15 țări.

„Se conturează un consens foarte larg: prima garanție de securitate pentru Ucraina este armata ucraineană, pregătirea, structura, capacitatea și echipamentul acesteia”, a declarat el presei, respingând cererea Rusiei de demilitarizare a Ucrainei.

Securitatea în Marea Neagră, subiect ce va fi abordat „de urgență”

Printre subiectele care trebuie abordate „de urgență” se numără securitatea în Marea Neagră și siguranța centralelor nucleare, a explicat el.

Se așteaptă multe alte reuniuni. Sâmbătă, premierul britanic Keir Starmer va găzdui un summit al liderilor. Pistorius și John Healy din Marea Britanie vor prezida o întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei la Bruxelles în următoarele săptămâni.

Miniștrii E5 se vor reuni din nou în Italia și în Regatul Unit în lunile următoare.

(Citește și: ”Declarația comună a întâlnirii dintre SUA și Ucraina, de la Jeddah – Textul oficial”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *