Reuniunea celor 25 de aliați ai Ucrainei: “Coaliția voluntarilor” elaborează planurile pentru securizarea Ucrainei „pe uscat, pe mare şi în aer”

Reuniunea celor 25 de aliați ai Ucrainei: “Coaliția voluntarilor” elaborează planurile pentru securizarea Ucrainei „pe uscat, pe mare şi în aer”

La reuniunea online a liderilor celor 25 de aliați ai Ucrainei, participanții au discutat viitoarele acorduri de securitate și posibilele noi sancțiuni împotriva Rusiei, consensul fiind că acesta este momentul pentru a pune „presiune maximă” asupra Rusiei și de a trece la „acțiuni”, a declarat premierul Keir Starmer.

Principalele concluzii ale summitului, prezentate de premierul britanic, în conferința de presă de la finalul evenimentului, conform BBC:

  • Prim-ministrul a declarat că acum este momentul să se aplice „presiune maximă” asupra Rusiei și că „lumea are nevoie de acțiuni… nu de cuvinte goale și condiții”
  • El a descris Ucraina ca fiind de partea păcii, în timp ce Putin continuă să „întârzie” pașii către o încetare a focului

  • Acesta ar trebui să fie momentul în care „armele tac”
  • Liderii militari se vor întâlni joi pentru a trece la o „fază operațională” de planificare logistică și pentru a „accelera” partea practică, concretă
  • El a spus că așa-numita coaliție a voluntarilor a crescut în ultimele două săptămâni și că noi angajamente au fost luate în această dimineață, fără a da exemple

Mai multe țări europene, alături de Ucraina, NATO, Comisia Europeană, Canada și Australia, au participat la această reuniune virtuală pentru a configura o coaliție de țări care sunt gata ”să susțină o pace justă și durabilă” în Ucraina.

„Coaliția voluntarilor” se pregătește să treacă la faza operațională, în perspectiva ajungerii la un acord de pace – Keir Starmer

„Coaliția celor dispuși” reunește parteneri din UE, precum și Canada, Australia și Noua Zeelandă și are sprijin din partea altora, inclusiv Japonia.

Eforturile celor care sprijină Ucraina trebuie să continue, inclusiv prin menținerea „fluxului ajutorului militar” și menținerea sancțiunilor, pentru „a slăbi mașina de război a lui Putin și a-l aduce la masă” (masa negocierilor – n.red.), relatează BBC.

În cadrul conferinței de presă, premierul UK a declarat că a sosit momentul să „accelerăm lucrările practice” necesare pentru a avansa către un acord de pace.

Keir Starmer a spus că liderii care au participat la reuniune au convenit ca reprezentanții militari să se întâlnească în Marea Britanie, joi 20 martie, pentru a „avansa în planuri practice privind modul în care armatele noastre pot sprijini securitatea viitoare a Ucrainei”.

Ei vor elabora planurile pentru a ajuta la securizarea Ucrainei „pe uscat, pe mare şi în aer” în cazul unui acord de pace cu Rusi, pregătind astfel intrarea în faza operațională.

„Acesta este momentul să continuăm să ne îndreptăm către rezultatul pe care îl dorim: încetarea crimelor, o pace justă și durabilă în Ucraina și o securitate durabilă pentru noi toți”, a declarat el.

Grupul celor care au prezentat angajamente concrete pentru sprijinirea Ucrainei s-a extins

Starmer a explicat că situația coaliției a avansat mult, față de cea existentă acum două săptămâni, când a avut loc summitul extraordinar pentru Ucraina organizat la Londra.

Grupul de țări care s-a întâlnit sâmbătă dimineață este „un grup mai mare decât cel de acum două săptămâni”, a declarat Keir Starmer.

De asemenea, există o „hotărâre colectivă mai puternică” și „noi angajamente au fost puse pe masă în această dimineață”, a mai spus premierul britanic, fără însă a dezvăluie exemple concrete.

Participanții au fost de acord că trebuie să trecem acum la o „fază operațională”, a continuat el, pentru că acum este momentul pentru „presiune maximă asupra Rusiei”.

„Vom accelera sprijinul nostru militar, ne vom înăspri sancțiunile asupra veniturilor Rusiei și vom continua să explorăm toate căile legale pentru a ne asigura că Rusia plătește pentru daunele pe care le-a făcut Ucrainei”, a declarat premierul de la Londra.

Confiscarea activelor rusești înghețate rămâne o problemă „complicată”

Întrebat de jurnaliști dacă activele înghețate ale Rusiei vor fi confiscate și ce altceva s-ar putea face pentru a exercita presiuni asupra lui Putin, Starmer a spus că s-au discutat modalități de a spori capacitatea militară a Ucrainei atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, ceea ce, în opinia sa, va exercita presiuni asupra Kremlinului.

Au fost „puse pe masă noi angajamente” și consideră că Ucraina va juca un rol „important” în propriile aranjamente de securitate în cazul unui acord de pace.

Cei 25 de lideri participanți la reuniune au discutat despre „cât de departe putem merge” în înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, inclusiv dacă activele înghețate ale Rusiei ar putea fi confiscate, o chestiune pe care o consideră „complicată”.

Această discuție va continua, spune Starmer, inclusiv cu privire la ce se mai poate face cu aceste active.

Volodimir Zelenski: Pacea trebuie să înceapă necondiționat, iar dacă Rusia se opune trebuie exercitate presiuni până când va accepta

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky spune că „pacea trebuie să înceapă necondiționat” și că „dacă Rusia nu dorește acest lucru, atunci trebuie exercitate presiuni puternice până când va dori”.

„O încetare a focului ar fi putut avea deja loc, dar Rusia face totul pentru a o împiedica”, adaugă el într-o declarație pe X.

„Acesta este războiul Rusiei – mai mult de trei ani de lupte la scară largă și distrugere”, se arată în postare. „Pentru a opri acest lucru, este nevoie de presiune activă, nu doar de discuții”.

Garanțiile de securitate sunt „esențiale pentru ca pacea să fie fiabilă și durabilă”, continuă el, iar „pacea va fi mai fiabilă cu contingente europene pe teren și cu partea americană ca sprijin”.

El încheie cu un apel la unirea „tuturor celorlalte țări din lume, de dragul păcii”. „Lumea trebuie să înțeleagă că Rusia este singurul obstacol care împiedică pacea”.

Alte declarații importante

  • „Ucraina trebuie să fie capabilă să se apere și să descurajeze viitoarele agresiuni rusești”.
  • „Acordurile de securitate solide și credibile sunt cea mai bună modalitate de a garanta că orice acord se încheie cu o pace durabilă. Am convenit ca planificatorii militari să se reunească din nou în Regatul Unit în această săptămână pentru a avansa planuri practice privind modul în care armatele noastre pot sprijini securitatea viitoare a Ucrainei”.
  • „Vom fi pregătiți să ne desfășurăm ca o „coaliție a doritorilor” în cazul unui acord de pace, pentru a ajuta la securizarea Ucrainei pe uscat, pe mare și în cer”.
  • „În cazul unei încetări a focului, am subliniat necesitatea unor acorduri de monitorizare puternice, pentru a ne asigura că orice încălcare a unui acord este identificată și semnalată. (…) În cazul în care președintele Putin refuză să fie de acord cu o încetare a focului imediată și necondiționată, va trebui să ne intensificăm eforturile pentru a consolida Ucraina, a slăbi mașinăria de război a Rusiei și a crește presiunea asupra președintelui Putin pentru a-l convinge să vină la masa negocierilor”.

Italia a anunțat că nu trimite soldați în Ucraina

Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, a declarat sâmbătă șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, după summit.

”Șefa guvernului a confirmat că Italia intenționează că continue conlucrarea cu partenerii europeni și occidentali, precum și cu SUA, pentru a defini garanții de securitate credibile și eficace, reiterând că participarea națională la o eventuală forță militară pe teren nu este preconizată”, a anunțat guvernul italian într-un comunicat.

Stadiul poziționărilor SUA – Rusia – Ucraina – Europa

Rusia, care pune condiții pentru armistițiul propus de SUA, a anunțat sâmbătă dimineața că a eliberat alte două sate din regiunea Kursk, unde trupele Moscovei au înregistrat progrese importante în ultimele zile.

SUA cer un armistițiu cât mai repede posibil și au exercitat o presiune considerabilă asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a acceptat marți o încetare a ostilităților pentru 30 de zile. Însă președintele rus Vladimir Putin a evocat „chestiuni importante” care ar trebui reglate înainte de orice armistițiu.

De mai multe zile, premierul britanic și președintele francez Emmanuel Macron încearcă să formeze „o coaliție de țări voluntare”, al cărei scop ar fi să-l descurajeze pe Putin de a încălca un eventual armistițiu.

„Am salutat eforturile președintelui Trump, ale președintelui Zelenski și ale echipelor lor de negociere de a obține un progres remarcabil privind acordul de pace la Jeddah în această săptămână, precum și angajamentul președintelui Zelenski față de propunerea SUA de încetare imediată și necondiționată a focului pentru 30 de zile, sub rezerva acordului Rusiei”, a spus smb[t[ diminea’a premierul Keir Starmer.

„Acum mingea este în terenul Rusiei, iar președintele Putin trebuie să demonstreze că este serios în ceea ce privește pacea și să semneze o încetare a focului în condiții egale”, a ad[ugat acesta.

„Ezitarea și întârzierea Kremlinului cu privire la propunerea de încetare a focului a președintelui Trump, precum și atacurile barbare continue ale Rusiei asupra Ucrainei, contravin în totalitate dorinței declarate de pace a președintelui Putin”, a mai spus premierul britanic.

(Citește și: G7 – Declarația comună: ”Integritatea teritorială” a Ucrainei – Rusia este amenințată cu noi sancţiuni dacă nu susţine armistiţiul propus de SUA)

****

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *