Concluziile summitului de la Paris: Franța și Marea Britanie vor asigura comanda forțelor de pace din Ucraina. Rusia nu scapă de sancțiuni
Franța și Marea Britanie vor comanda un contingent de militari europeni pentru susținerea viitorului acord de pace în Ucraina, în ciuda lipsei de unanimitate în rândul aliaților din „Coaliția celor care vor” privind trimiterea de trupe. Declarația a fost făcută de președintele Emmanuel Macron, la finalul summitului de joi de la Paris.
La summit au participat 31 de lideri ai statelor dispuse să contribuie la obținerea unei păci durabile în Ucraina.
„Aceste forțe de reasigurare sunt o propunere franco-britanică. Este dorită de Ucraina și menționată de mai multe state membre care și-au exprimat dorința de a se alătura. Nu este o propunere unanim susținută. Acest lucru este cunoscut. În plus, nu avem nevoie de unanimitate pentru a o pune în practică”, a declarat președintele Franței, potrivit france24.com.
Emmanuel Macron a mai spus că oficialii militari francezi și britanici vor colabora cu omologii ucraineni pentru a decide unde ar putea fi desfășurat contingentul în Ucraina, după încheierea războiului, precum și numărul de militari europeni.
În opinia liderului de la Élysée, președintele chinez, Xi Jinping, „ar putea juca un rol foarte activ” în promovarea păcii în Ucraina.
„Având în vedere calitatea dialogului său cu Rusia și inițiativa de pace pe care a luat-o în legătură cu Brazilia în urmă cu câteva luni, sper că președintele Xi poate juca un rol foarte activ în a ne ajuta să construim această pace solidă și durabilă”, a punctat președintele Franței.
Volodimir Zelenski: „Putin nu vrea pace, ci să dezbine Europa și SUA”
Președintele rus, Vladimir Putin „nu vrea pace, ci să dezbine Europa și SUA”, a declarat, la Paris, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Mașinăria sa de la Kremlin lucrează de mai bine de un an, divizând slăbirea Europei, divizând Uniunea Europeană, divizând Statele Unite ale Americii, în privința sprijinului pentru Ucraina sau a lipsei de sprijin pentru Ucraina”, a precizat Zelenski.
În aceste condiții, liderii „Coaliției celor care vor” s-au pronunțat categoric împotriva ridicării sancțiunilor impuse Rusiei.
„Trebuie să menținem presiunea asupra Rusiei. A fost foarte clar că sancțiunile rămân în vigoare. Ceea ce ne dorim este un acord de pace just și durabil. Acesta este obiectivul”, a precizat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Rolul României la Marea Neagră
România va colabora cu Turcia și Bulgaria pentru a monitoriza respectarea armistițiului ruso-ucrainean la Marea Neagră, a declarat președintele interimar, Ilie Bolojan, la finalul summitului de la Paris al „Coaliției celor care vor”. El a mai spus că decizia privind „o creștere numerică a forțelor NATO care sunt pe flancul de est” ar urma să se ia după summitul Alianței din luna iunie.
„Țările prezente au convenit să susțină în continuare sprijinul pentru Ucraina și întărirea Flancului estic. În ceea ce privește partea de monitorizare privind acest armistițiu de 30 de zile la care s-a ajuns, urmează să se formeze un grup de lucru, dar pentru a coopera în vederea monitorizării respectării acestei înțelegeri. În acest sens, pentru că înțelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România, pentru că avem investiții importante, pentru că o bună parte din exporturile noastre se fac pe zona de naval, pentru că portul Constanța este cel mai important port la Marea Neagră, România va participa la acest grup de lucru și prin infrastructura pe care o are, dar și colaborarea cu Turcia și Bulgaria pe partea de deminare. Vom colabora în așa fel încât acest acord să fie respectat, pentru că o zonă sigură la Marea Neagră, care garantează navigația pentru toate navele, este un lucru bun pentru comerțul și pentru dezvoltarea în această zonă”, a declarat Ilie Bolojan.
***