Bursele globale încep săptămâna pe verde – Volatilitatea se temperează pe Wall Street – Revenire și la București
Indicii bursieri americani se tranzacționau în creștere, joi, la aproape două ore de la deschiderea de pe Wall Street, cu avansuri cuprinse între 1% pentru indicele dow jones Industrial Average și de 1,3% pentru indicele Nasdaq. S&P 500 urca și el cu circa 1,2% la ora 18:10, ora României.
De la închiderea oficială de la New York de miercuri, 9 aprilie, indicii s-au tranzacționat mai degrabă lateral, cu o tendință puternic pozitivă de atenuare a volatilității extreme, după sprintul de 10% al referinței S&P 500 din ședința din 9 aprilie. În ziua respectivă, președintele american Donald Trump a anunțat suspendarea aplicării așa-ziselor tarife „reciproce” la importul de bunuri în SUA, pentru o perioadă de 90 de zile, pentru toate țările vizate, cu excepția Chinei.
Evitarea căderii indicilor în zona de unde a pornit raliul de miercurea trecută ar trebui să țină indicii pe o tendință de revenire mai solidă, care ar putea să se întindă la nivel calendaristic până spre jumătatea lunii mai. O pierdere a nivelurilor actuale riscă însă să provoace o accentuare și mai mare a volatilității în următoarele săptămâni.
Incertitudini majore la orizont
Momentan, bursa americană este într-un proces de „digerare” a avansurilor recente – dovadă fiind evoluția laterală – în condițiile în care declinul a fost atât de abrupt și de mare încât piața a fost puternic supravândută, iar administrația transmite anumite semnale divergente cu privire la:
- Negocieri și înțelegeri comerciale, discuții care ar urma să înceapă mai serios în următoarele zile, având în vedere delegațiile care se vor duce la Washington
- Caracterul permanent sau temporar al anumitor niveluri tarifare
- Faptul că anumite bunuri de larg consum (precum telefoane, laptop-uri, etc.) pot fi exceptate de la tarifele de 145% aplicate la importul de bunuri din China
- Precum și faptul că odată cu finalizarea planurilor tarifare sectoriale, după o eventuală aplicare a tarifelor pe semiconductori și produse farmaceutice, volatilitatea la nivelul politicilor economice se va tempera de asemenea.
Totodată, impactul tarifelor asupra inflației rămâne și el să fie analizat mai adânc, în contextul în banca centrală a SUA, Fed, a semnalat că anticipează un puseu inflaționist puternic (rată anuală a inflației IPC la 3,5-4,0%), cu dublu tăiș, respectiv de factură recesionistă, la care nu intenționează să intervină cu tăieri de dobânzi.
Calmare a volatilității inclusiv pe piața americană de obligațiuni, cea mai importantă din lume
Pozitivă este de asemenea tendința de calmare a vânzărilor din piața americană de obligațiuni, unde investitorii au intrat la cumpărare: rata de dobândă pe 10 ani (US10Y) era la ora 18:20 ora României în scădere cu 8 puncte de bază, la 4,41%, în timp ce rata pe 30 de ani se situa la 4,83%, cu 18 de puncte de bază sub nivelul maxim al ciclului actual atins miercuri, de 5%.
Pasul înapoi făcut miercurea trecută de președintele SUA a mai calmat din temerile că politicile sale economice riscă să provoace o recesiune inflaționistă adâncă. În ședințele de marți și miercuri, dobânzile aferente obligațiunilor suverane au crescut masiv, până la 4,5% în cazul titlurilor pe 10 ani, într-un semnal de pierdere a încrederii a investitorilor în SUA similar cu cel care a dus, în final de 2022, la demisia premierului britanic Lizz Truss.
(Citește și: ”Criză de tip Lizz Truss în SUA: Colaps simultan al prețului tuturor activelor americane”)
Conform anunțului președintelui Trump de miercuri, aplicarea tarifelor reciproce a fost suspendată imediat, iar toate țările vor fi vizate doar de tariful universal de 10%, intrat în vigoare de sâmbătă, 5 aprilie.
Totodată, Donald Trump a mai decis majorarea tarifelor pe bunurile din China la 145%, ceea ce echivalează cu un embargo comercial total în fața importurilor chineze. În același timp, tarifele Beijingului pe bunuri americane au fost majorate în răspuns la niveluri similare, iar cele mai mari două economii ale lumii se vor deconecta aproape total în perioada următoare, cu posibile efecte puternice pe lanțurile de aprovizionare, care riscă inclusiv să majoreze inflația.
Nivelul tarifar de 10% aplicat de SUA este de 4 ori mai mare ca media ultimelor 7 decenii
Piețele bursiere americane se tranzacționează de altfel sub influența acestei noi incertitudini:
cum va fi afectată economia SUA de acest embargo comercial total, mai ales în condițiile în care 10% din importul total de bunuri al SUA reprezintă importuri de origine chineză, iar mari companii precum Apple depind de lanțul chinez.
Totodată, există încă anumite semne de întrebare cu privire la dacă tarifele pe alte țări decât China vor fi reduse și mai mult în urma negocierilor sau dacă vor rămâne la nivelul de 10%, care de altfel este de 4 ori mai mare comparativ cu tariful mediu general aplicat până în 2025 de SUA pe totalitatea importurilor. Totodată, administrația Trump pare pregătită să continue cu tarifele sectoriale pe semiconductori și produse farmaceutice, un anunț în acest sens fiind așteptat săptămâna aceasta.
În același timp, Organizația Mondială a Comerțului estimează că războiul comercial dintre Statele Unite şi China ar putea reduce cu până la 80% comerțul cu mărfuri între primele două mari economii ale lumii și ar putea șterge până la 7% din PIB-ul global, pe termen lung. Totodată, OMC a avertizat miercuri cu privire la o scindare a economiei globale în două blocuri.
(Citește și: ”Tariful mediu aplicat de SUA e la cel mai ridicat nivel din ultimul secol – Urmează tarifele pe semiconductori și produse farmaceutice”)
Incertitudinea va ține probabil piețele sub presiune, dar continuarea tendinței de calmare a volatilității ar putea oferi sprijin pentru un raliu al piețelor în următoarele săptămâni, înainte de un declin mai puternic din vară, pe măsură ce impactul negativ efectiv al politicii tarifare asupra economiei americane își face simțită prezența.
Piețele americane și globale care se tranzacționează în special sub influența politicii tarifare a administrației Trump și a riscurilor de recesiune.
Dolarul continuă să fie vândut puternic
Pe alte piețe decât cele bursiere, dolarul american (DXY Index) înregistra o nouă sesiune de depreciere, importantă pentru o singură ședință, de 0,5%, în timp ce moneda euro se aprecia în raport cu dolarul cu doar 0,1%, indicând o ameliorare a cererii majore de euro din ultimele două săptămâni.
Prețul petrolului era și el sub presiune, tranzacționându-se pe minus dar nu pierderi semnificative, în timp ce prețul cuprului a continuat să recupereze din prăbușirea recentă, afișând un plus de 1,4% la ora 18:30. Prețul aurului era și el pe scădere după un avans puternic în ultimele săptămâni, care au dus prețul metalului prețios la noi maxime istorice, de peste de 3.230 de dolari uncia.
Revenire slabă la București
La București, indicele BET, referința Bursei de Valori București, a încheiat ședința aproape pe minus, după o temperare a puseului de creștere de la deschidere. Dacă la deschidere se înregistra un avans de peste 0,8%, BET a închis ședința cu un plus de doar 0,1%, pe un rulaj al pieței de acțiuni de doar 23,25 milioane de lei, mai puțin de jumătate din media zilnică a acestui an.
(Citește și: ”Lovitură de teatru: Donald Trump suspendă pentru 3 luni tarifele cu statele lumii, cu excepția Chinei, pentru care le crește la 125% – Explozie pe Wall Street”)
(Citește și: ”UPDATE: Panica se întoarce pe Wall Street, după o mișcare eșuată de revenire a burselor / Trump curtează investitorii cu cântecul de sirenă al negocierilor comerciale – BVB trece pe creștere și recuperează o bună parte din declin”)
(Citește și: ”Criză de tip Lizz Truss în SUA: Colaps simultan al prețului tuturor activelor americane”)
***