Portofoliul ”Oameni, Competențe, Pregătire” și poziția de vicepreședinte executiv pentru Roxana Mînzatu

Portofoliul ”Oameni, Competențe, Pregătire” și poziția de vicepreședinte executiv pentru Roxana Mînzatu

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atribuit comisarului român Roxana Mînzatu Portofoliul ”People, Skills and Preparedness” (Oameni, Competențe și Pregătire”. În plus, Roxana Mînzatu a fost desemnată unul dintre cei 6 vicepreședinți executivi al Comisiei Europene.

La momentul în care guvernul a fost convins să schimmbe nominalizarea de comisar, premierul Ciolacu spera ca în schimbul ”contribuției” la echilibrul de gen România să fie recompensată cu un portofoliu ”pe zona economică”, ceea ce nu s-a întâmplat. În schimb, Ursula von der Leyen a acordat României, în premieră, o poziție de vicepreședinte.

Responsabilitățile Roxanei Mînzatu

Portofoliul are responsabilități legislative în domeniile liberei circulații a lucrătorilor și legislației sociale, modelând legislația UE în domeniul muncii și legislația privind mobilitatea forței de muncă.

Include responsabilități în domenii precum salariul minim, munca pe platforme, timpul de lucru și sănătatea și siguranța muncii. Coordonează politicilor statelor membre în domeniile ocupării forței de muncă, educație și formarea profesională.

Reacție în România – premierul Ciolacu consideră că e o victorie

În prezentarea protofoliului atribuit Roxanei Mînzatu, Ursula von der Leyen a afirmat: ”Sunt foarte fericită să îi încredințez Roxanei Mînzatu rolul de vicepreședinte executiv pentru oameni, competențe și pregătire. Ea va avea responsabilitatea pentru competențe, educație și cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei. Roxana va conduce în special o Uniune a competențelor și Pilonul european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esențiale pentru a uni societatea noastră”, a declarat Ursula von der Leyen.

Premierul Ciolacu a scris pe Facebook că Roxanei Mînzatu i s-a atribuit ”un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro”.

”Propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de #educație, cât și zona de politici #sociale, dar și programele de #finanțare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+”, a precizat Ciolacu.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *