Nou pachet de securitate economică a UE: Statele membre
Potrivit unui proiect de Regulament consultat de Euractiv, Comisia Europeană va propune săptămâna viitoare noi reguli prin care va solicita statele membre UE să verifice investițiile străine directe (ISD) în industriile sensibile ale blocului pentru a determina dacă acestea prezintă un risc de securitate.
Proiectul de regulament face parte din eforturile blocului de a-și consolida securitatea economică și este una dintre cele cinci noi componente ale noului pachet de securitate economică al UE, care va fi prezentat pe 24 ianuarie. Un plan mai larg al UE vizează protejarea tehnologiile critice, cum ar fi semiconductorii, inteligența artificială, calculul cuantic și biotehnologia, de actori maligni.
Reguli armonizate, și obligatorii, în întreaga Uniune
Propunerea executivului UE urmărește să stabilească un set comun de criterii minime pe care să le urmeze toate statele membre ale UE, cu scopul de a stabili un sistem unitar în întregul bloc.
Regulile actuale ale blocului întăresc cooperarea între toate statele membre, însă noua direcție prevede ca aplicarea efectivă a regulamentului să fie impusă guvernelor naționale. În prezent, statele membre UE nu sunt obligate să pună în aplicare un astfel de sistem dacă ele însele nu au deja unul.
Potrivit proiectului de propunere, Comisia Europeană va cere statelor membre să pună în aplicare mecanisme de screening și va extinde domeniul de aplicare al regulilor existente pentru a include investițiile realizate de companii care sunt controlate fie direct, fie indirect de entități străine și care ar putea afecta ordinea publică și securitatea statelor.
”O pondere semnificativă a investițiilor străine directe din UE se îndreaptă în continuare către statele membre care nu au un mecanism de screening și acest lucru prezintă vulnerabilități, deoarece ISD-urile potențial critice rămân nedetectate”, se arată în proiectul propunerii.
Regulamentul ar face obligatoriu ca țările UE să verifice nu numai investițiile primite, ci și investițiile intra-UE atunci când acestea sunt realizate de filiale UE ale entităților din afara UE.
Domeniu extins de aplicare al regulilor
Potrivit proiectului, Comisia Europeană își propune să îmbunătățească schimbul de informații între statele membre și să îmbunătățească mecanismele prin care națiunile se notifică reciproc cu privire la investițiile relevante.
Proiectul de regulament revizuit introduce posibilitatea statelor membre UE de a desfășura „Proceduri din proprie inițiativă” (OIP) cu privire la ISD planificate într-un alt stat membru UE atunci când consideră că ar putea afecta propria securitate și ordine publică.
Aceasta înseamnă că, chiar dacă, de exemplu, un stat membru autorizează o anumită investiție străină directă, altul ar putea să o examineze prin coordonarea UE. Astfel de proceduri ar avea un termen limită de 15 luni și ar putea fi inițiate de statele membre UE după finalizarea rresspectivei investiții.
Executivul UE ar putea, de asemenea, să deschidă astfel de proceduri atunci când consideră că ISD nenotificate ar putea afecta securitatea și ordinea publică în mai mult de un stat membru sau ar putea afecta programele UE.
Acesta ar fi un pas semnificativ față de reglementarea actuală, prin care alte state membre ale UE și Comisia pot adresa doar comentarii statului membru care primește o ISD ”discutabilă”.
Normele propuse ar extinde domeniile de aplicare al investițiilor considerate sensibile pentru a include rețelele de transport, energie și comunicații, precum și alte tehnologii, materiale și programe de cercetare relevante pentru securitate.
O noutate: supravegherea investițiilor greenfield
Proiectul Comisiei ar introduce, de asemenea, noutatea analizării investițiilor greenfield. Investițiile străine greenfield apar acolo unde investitorul străin sau o filială din UE a unui investitor străin înființează noi instalații sau o nouă întreprindere în interiorul blocului construind unități de producție de la zero.
Potrivit proiectului,”prin înființarea de noi facilități, un investitor străin poate avea un impact asupra securității și ordinii publice, inclusiv atunci când acest risc se referă la input-uri economice esențiale”.
Țările UE ar trebui să includă investițiile greenfild în mecanismele de screening, „în special atunci când astfel de investiții au loc în sectoare relevante pentru securitatea sau ordinea lor publică sau când prezintă caracteristici precum dimensiunea sau natura esențială pentru a fi relevante pentru securitatea sau ordinea lor publică”.
Se preconizează că această indicație va avea un impact major asupra tehnologiilor solare și eoliene și asupra vehiculelor electrice (EV), precum și asupra investițiilor în semiconductori făcute de investitorii din afara UE, în special de cei din China.
***