Reguli pentru propaganda online la alegerile prezidențiale – ”libertatea de exprimare” a fermelor de boți
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a eliminat dintr-un proiect de act normativ o prevedere care îi obliga pe cei care sesizau acţiuni online manipulatoare sau promovate prin ferme de boţi să-şi probeze acuzaţiile.
Proiectul definește și stabilește clar ce conținut ține de libertatea de exprimare și ce conținut este publicitate politică în favoarea unui partid sau candidat.
Eliminarea controversatei prevederi a fost făcută în urma dezbaterii publice ce a avut loc joi, pe marginea proiectului de Hotărâre privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
Prevederea, care limita sesizările ce semnalau suspiciuni pe care autoritățile de resort sunt obligate în mod normal să le verifice și eventual să le probeze, stabilea că persoanele care doresc să reclame acţiuni de promovare online cu caracter manipulator sau cu ajutorul fermelor de boţi, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, vor trebui să-şi probeze acuzaţiile, pentru ca materialele astfel distribuite să fie considerate ilegale.
Reglementarea este importantă, pentru a că updatează legislația la situații noi de genul celor apărute în primul tur al prezidențialelor anulate, când pe primul loc s-a situat un candidat ce nu spune că nu a cheltuit nici un leu în campania electorală, deși un conținut masiv de promovare a acestuia s-a viralizat pe platformele sociale, în special TikTok.
Ce prevede acum proiectul:
”Plângerile privind acţiunile de promovare, distribuire sau postare a materialelor publicitare politice, prin mijloace sau tehnici cu scop manipulator, precum utilizarea de conturi false create în mediul online, dezvoltarea unor reţele de conturi automatizate, parţial automatizate sau neautomatizate, simularea interacţiunilor, coordonarea creării şi/sau promovarea de conţinut neautentic/fals sau asumarea în mod înşelător a identităţii unui actor politic sau a unei entităţi independente, se soluţionează prin decizii ale birourilor electorale emise în condiţiile art. 17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2025 sau ale art. 42 din Legea nr. 370/2004, republicată, 5 cu modificările şi completările ulterioare, după caz”.
De asemenea, au fost eliminate prevederile referitoare la condiţiile în care orice alte opinii, mesaje şi comunicări exprimate de alte persoane decât cele considerate ”actori politici” sunt considerate manifestări ale dreptului la libertatea de exprimare.
Cele mai importante prevederi din proiectul AEP
Proiectul definește clar conținutul ce ține libertatea de exprimare în cazul principalilor actori din alegeri, inclusiv presă, precum și conținutul care se încadrează în categoria publicității politice.
- Proiectul stabileşte condiţiile în care orice alte opinii, mesaje şi comunicări exprimate de alte persoane decât cele considerate ”actori politici” sunt considerate manifestări ale dreptului la libertatea de exprimare, categorie în care intră opiniile exprimate cu titlu personal şi materialele jurnalistice cu excepţia cazurilor în care difuzarea acestora implică o plată.
- Opiniile exprimate de membrii şi personalul autorităţilor şi instituţiilor publice din România, cu titlu personal, fără a exprima poziţia sau a reprezenta instituţia sau autoritatea publică din care fac parte şi fără a acţiona în virtutea funcţiei pe care o deţin, ”constituie o manifestare a dreptului la libertatea de exprimare”.
- Pentru ca un material să fie considerat material publicitar politic, acesta trebuie să îndeplinească, simultan, următoarele condiţii: să fie pregătit, prelucrat (editat), plasat, promovat, publicat, distribuit şi/sau difuzat în campania electorală de către un actor politic; să fie un material scris, tipărit, audio, video sau o imagine, indiferent de mediul de diseminare; să îndemne alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze un candidat independent sau un candidat al unui partid politic, alianţe politice, organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau al unei alianţele electorale, clar identificat; să depăşească limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului.
- Sunt stabilite condiţiile în care orice alte opinii, mesaje şi comunicări exprimate de alte persoane decât cele considerate ”actori politici” sunt considerate manifestări ale dreptului la libertatea de exprimare.
- Opiniile politice exprimate cu titlu personal de către alte persoane decât actorii politici constituie ”o manifestare a dreptului la libertatea de exprimare şi de informare şi nu reprezintă materiale publicitare politice, cu excepţia cazurilor în care se prevede o remuneraţie specifică din partea unor terţi pentru sau în legătură cu exprimarea opiniei respective”, menţionează proiectul de hotărâre al AEP.
- ”Opiniile politice şi alte conţinuturi editoriale, care se înscriu în limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului indiferent de suportul pe care sunt exprimate, care sunt supuse responsabilităţii editoriale, nu reprezintă materiale publicitare politice decât dacă este prevăzută o plată anume sau un alt tip de remuneraţie efectuată de către un actor politic pentru sau în legătură cu pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, difuzarea sau distribuirea lor”.
- Opiniile politice exprimate de către membrii şi personalul instituţiilor Uniunii, cu excepţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a Băncii Centrale Europene şi a Curţii de Conturi Europene, precum şi de membrii şi personalul autorităţilor şi instituţiilor publice din România, cu titlu personal, fără a exprima poziţia sau a reprezenta instituţia sau autoritatea publică din care fac parte şi fără a acţiona în virtutea funcţiei pe care o deţin, ”constituie o manifestare a dreptului la libertatea de exprimare şi de informare şi nu reprezintă materiale publicitare politice”, conform proiectului de hotărâre.
- ”Mesajele care provin din surse oficiale ale statului, strict limitate la organizarea alegerilor şi modalităţile de participare la acestea, inclusiv anunţarea candidaturilor, sau pentru promovarea participării la alegeri nu reprezintă materiale publicitare politice”.
- ”Comunicările publice al căror scop constă în furnizarea de informaţii oficiale publicului de către autorităţile şi instituţiile publice implicate în organizarea alegerilor nu reprezintă materiale publicitare politice, sub condiţia ca acestea să nu fie de natură şi să nu fie concepute să influenţeze rezultatul alegerilor”, este o altă prevedere a articolului.
Actori politici sunt consideraţi:
- partidele politice; alianţele politice;
- organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale;
- alianţele electorale;
- candidaţii propuşi de formaţiunile politice menţionate la lit. a)-d), în mod direct sau prin intermediul alianţei electorale în alcătuirea căreia intră, după caz;
- candidaţii independenţi; membrii şi personalul instituţiilor Uniunii, cu excepţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a Băncii Centrale Europene şi a Curţii de Conturi Europene;
- membrii şi personalul autorităţilor şi instituţiilor publice din România;
- orice persoană fizică, persoană juridică sau organizaţie cu sau fără personalitate juridică care reprezintă sau acţionează în numele sau în parteneriat de orice fel cu oricare dintre actorii politici şi care promovează obiectivele politice ale oricăruia dintre aceşti actori.
(Citește și: Dosarul ”campaniei fără niciun leu cheltuieli electorale” – Percheziții la șeful de campanie al lui Călin Georgescu)
****
Faci un comentariu sau dai un răspuns?