DOCUMENT / Reformă majoră la Evidența angajaților: Revisal se transformă în REGES-ONLINE, angajatorii au 6 luni pentru a face tranziția

DOCUMENT / Reformă majoră la Evidența angajaților: Revisal se transformă în REGES-ONLINE, angajatorii au 6 luni pentru a face tranziția

Guvernul a aprobat joi un proiect de HG ce reglementează viitorul sistem de evidență a salariaților prin implementarea REGES-ONLINE, care va înlocui complet actualul sistem informatic, Revisal. Tranziția la REGES-ONLINE va dura șase luni, după care vor fi posibile schimbul și transmiterea automată de date cu sisteme terțe, fără a mai fi nevoie de prelucrări manuale.

Platforma va oferi acces nu numai Inspecției Muncii și angajatorilor, ci și salariaților și autorităților competente, asigurând interoperabilitatea sistemului cu alte baze de date naționale.

„Introducem o nouă platformă, REGES-ONLINE, pentru evidența completă digitală a salariaților. Vechiul Revisal era depășit ca volum, complexitatea datelor și tehnologiei. Acum avem o platformă rapidă și modernă, finanțată prin PNRR. Este foarte simplu de folosit atât de Inspecția Muncii, cât și de angajatori și salariați. Vor fi șase luni de tranziție la noul sistem fiindcă avem 6,7 milioane de contracte individuale de muncă și 750.000 de angajatori”, a declarat premierul, Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Documentul stabilește condițiile de întocmire și accesare a registrului general de evidență a salariaților, de completare și transmitere în acesta a elementelor contractului individual de muncă, privind încheierea, modificarea, suspendarea și încetarea acestuia, denumite în continuare date, de către următoarele categorii de angajatori:

  • persoane fizice sau juridice de drept privat
  • instituții/autorități publice/alte entități juridice care angajează personal în baza unui contract individual de muncă
  • misiunile diplomatice, oficiile consulare ale altor state în România, respectiv, după caz, reprezentantele organizatiilor internationale acreditate în Romania, institutele culturale și reprezentanțele comerciale și economice ale altor state în România, pentru personalul angajat local, care are cetățenia română sau străinul cu drept de muncă în România.

Registrul General de Evidență a Salariaților în variantă on-line (REGES-ONLINE) este sursa unică de informație originală în format electronic, la nivel național, care să permită accesul angajatorilor, salariaților și autorităților îndrituite conform legii, întrun sistem informatic centralizat, contribuind astfel la îmbunătățirea serviciilor publice pentru cetățeni și mediul de afaceri, precum și către terțe autorități și instituții publice.

Obligațiile angajatorilor:

  • Să transmită datele despre noii salariați cel târziu în ziua anterioară începerii activității.
  • Să introducă în sistem toate modificările, suspendările și încetările raporturilor de muncă, (inclusiv detașări și transferuri) salarii, sporuri, în termenul reglementat.
  • Să transmită suspendările contractelor individuale de muncă, inclusiv cele cauzate de concedii medicale, absențe nemotivate, cazuri de forță majoră.

Ce urmează:

  • Angajatorii au la dispoziție un termen de șase luni pentru a face tranziția de la Revisal la REGES-ONLINE, iar Procedura de acces în vederea completării, transmiterii și interogării datelor în/din registru se stabilește prin ordin al ministrului muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

  • După expirarea perioadei de tranziție, Hotărârea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților se abrogă.

Cum vor accesa salariații și foștii salariați informațiile din platformă:

Orice angajat va putea consulta datele personale despre raporturile de muncă în desfășurare sau cele închise și își va putea descărca adeverințele de vechime. 

În momentul de față, angajații nu pot accesa baza de date, iar pentru a obține un document care să le ateste vechimea în muncă sunt nevoiți să apeleze la angajatori sau la ITM.

Dreptul de acces se va limita la vizualizarea datelor proprii și la descărcarea extraselor din registru.

Achiziționarea sistemului informatic este finanțată din fonduri PNRR.

Principalele modificări vizează:

  • Digitalizarea completă a procesului de gestionare a datelor privind raporturile de muncă prin eliminarea Revisal și înlocuirea cu REGES-ONLINE, un sistem informatic centralizat și accesibil online, astfel încât angajatorii să nu mai instaleze aplicații locale. Toate operațiunile vor fi realizate printr-un portal web securizat, oferind acces extins pentru Inspecția Muncii, angajatori, salariați și autoritățile competente, asigurându-se realizarea interoperabilității sistemului cu alte baze de date naționale.
  • Sporirea securității datelor gestionate în registru prin infrastructură modernă și tehnologii de protecție cibernetică.
  • Creșterea transparenței și eliminarea dificultăților birocratice pentru dovedirea vechimii în muncă, oferind salariaților și/sau foștilor salariați acces online la datele proprii din registru, inclusiv posibilitatea de descărcare a unui extras din REGES. Registrul general de evidenţă a salariaţilor este accesibil online pentru salariaţi/foşti salariaţi, în privinţa datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea şi tipărirea acestor date, precum şi la generarea online şi descărcarea unui extras din registru.
  • Creșterea disciplinei în transmiterea datelor și reducerea abuzurilor legate de înregistrările retroactive, prin introducerea unor termene stricte pentru raportarea datelor.
  • Creșterea gradului de conformitate al angajatorilor și reducerea abuzurilor legate de întârzierea raportărilor, prin implementarea unor sancțiuni severe pentru întârzierile în transmitere și erorile din registru. Noul sistem REGES-ONLINE va permite simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea, precum și folosirea eficientă a resurselor, cu respectarea legislației.
  • Un avantaj major al implementării complet on-line este îmbunătățirea timpului de actualizare a modificărilor sistemului, întrucât toți utilizatorii vor beneficia întotdeauna de ultima versiune a aplicației într-un mod unitar și mult mai rapid.
  • Utilizatorii vor putea accesa sistemul REGES din orice locație prin intermediul unor mecanisme web sau mobile fără a mai fi necesară instalarea unei aplicații (Revisal).
  • Inspectorii de muncă și autoritățile competente vor avea acces imediat, în timp real, la datele introduse de angajatori. Asigurarea securității informatice este un subiect din ce în ce mai important și având în vedere sensibilitatea datelor gestionate în registru, este nevoie de o sporire a securității sistemului astfel încât să se asigure un grad ridicat de protecție și încredere.
  • Asigurarea interoperabilității sistemului este foarte importantă și presupune implementarea unui nivel de integrare realizat folosind tehnologii moderne, accesibil de către terțe sisteme pentru automatizarea schimbului de date, fără a mai fi nevoie de prelucrări manuale sau exporturi consumatoare de timp și predispuse la erori umane.
  • Un alt beneficiu va fi posibilitatea de verificare electronică facilă a înregistrărilor din bazele de date ale instituțiilor partenere. Acest lucru va fi realizat prin implementarea nivelului de integrare modern, cu posibilitatea de integrare într-un sistem centralizat la nivelul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, a tuturor datelor provenite din sistemele informatice ale instituțiilor aflate în coordonare.

****

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

articole categorie

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *