BERD caută „un nou investitor strategic și financiar” pentru Portul Giurgiulești din R. Moldova. România, interesată de preluare

BERD caută „un nou investitor strategic și financiar” pentru Portul Giurgiulești din R. Moldova. România, interesată de preluare

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a lansat o procedură de licitație internațională cu scopul de a identifica potențiali investitori strategici și financiare pentru Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova. România a aprobat în vara anului trecut un memorandum pentru inițierea negocierilor cu BERD, cu scopul preluării obiectivului strategic.

Astfel, berd a lansat „un proces structurat de fuziuni și achiziții (M&A) printr-o procedură de licitație internațională, cu scopul de a identifica potențiali investitori strategici și financiari care pot sprijini în continuare dezvoltarea cu succes și pe termen lung a acestui activ strategic pentru R. Moldova”.

Procesul este realizat „în deplină coordonare” cu Guvernul R. Moldova, conform unui comunicat de presă emis de BERD.

La sfârșitul lunii august 2024, Guvernul României a aprobat un memorandum privind inițierea negocierilor cu berd ”în vederea achiziționării de către statul român, prin intermediul Companiei Naționale ”Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a acțiunilor Danube Logistics SRL deținute de către berd în Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova.”

”Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) este un nod logistic de importanță strategică care oferă importatorilor și exportatorilor servicii de transbordare și depozitare a mărfurilor, cu acces la o infrastructură de transport trimodală”, se arată în memorandumul aprobat de Guvernul României.

Portul este amplasat pe sectorul maritim al fluviului Dunărea și permite acostarea navelor fluviale și a navelor maritime cu pescaj de până la 7 m și, respectiv, cu o capacitate de până la 10.000 tone. În prezent, PILG oferă servicii de transbordare la patru terminale:
➢ terminalul petrolier, dotat cu un parc de rezervoare cu o capacitate de 45 000 de tone de combustibil, prin care sunt importate produse petroliere și îngrășăminte lichide și prin care se exportă ulei de floarea-soarelui;
➢ două terminale cerealiere prin care se exportă cereale și semințe;
➢ un terminal de mărfuri generale și de containere unde se transbordează o gamă largă de mărfuri, printre care se numără – la import – cărbune, îngrășăminte, oțel și diverse materiale de construcții, cum ar fi nisip, pietre și pietriș, precum și – la export – cereale, semințe, șrot, DDGS (borhot furajer) și fier vechi

În plus, portul este bine conectat cu linii de cale ferată cu ecartament larg și îngust. De exemplu, există o conexiune regulată de trenuri-bloc pentru transportul containerelor între Giurgiulești și terminalul de containere operat de DP World din Constanța, care ajută la reducerea traficului de camioane și reprezintă o alternativă pentru a evita timpii de așteptare îndelungați la frontiere.

„De la achiziționarea Portului Internațional Liber Giurgiulești în 2021, berd a sporit eficiența, volumul de producție și profitabilitatea acestuia. berd și-a declarat în mod constant intenția de a atrage investitori cu renume pentru a sprijini în continuare portul și pentru a-l transforma într-un centru competitiv pentru comerțul regional și internațional”, a transmis Banca.

În calitate de principal port al Republicii Moldova, acesta gestionează peste 70% din comerțul de import și export realizat pe cale navigabilă, „asigurând lanțurile de aprovizionare ale Moldovei pentru multiple tipuri de mărfuri, aducând beneficii semnificative economiei moldovenești și jucând un rol esențial în creșterea sa viitoare”.

„Rolul său strategic a crescut în regiune, iar portul este bine poziționat pentru a servi la reconstrucția viitoare a Ucrainei”, precizează BERD.

În 2013, berd a acordat un nou împrumut și a devenit principalul beneficiar economic al operaționalizării portului. În 2021, berd a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics, devenind singurul proprietar final al Danube Logistics SRL, operatorul Portului.

Giurgiulești este proiectat să satisfacă în întregime necesitățile Republicii Moldova

Chiar și înainte de războiul din Ucraina, în 2021, volumul de mărfuri transbordate în Portul Internațional Liber Giurgiulești se ridica la peste 1,4 milioane de tone, fapt ce a plasat portul chiar pe locul trei în topul porturilor dunărene. Evident, odată cu începerea războiului, porturile ucrainene de pe Dunăre și-au mărit volumele de mărfuri transbordate, în timp ce volumul mărfurilor transbordate în PILG a crescut cu 30%, ajungând la peste 1,8 M tone în 2022, PILG poziționându-se astfel pe locul 4 printre porturile dunărene.

Volumele de mărfuri transbordate prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) au crescut cu 18,6% în 2023, la un nou record de 2,17 milioane de ton. În plus, numărul de containere transbordate a atins un record istoric de 8.460 de unități (8.646 TEU).

”Deși extinderea fizică a liniei riverane este limitată de frontierele cu România și Ucraina, Portul Internațional Liber Giurgiulești este proiectat astfel încât să satisfacă în întregime necesitățile Republicii Moldova”, se mai arată în memorandumul aprobat de Guvernul României.

(Citește și: ”România începe negocierea preluării acțiunilor berd la Portul strategic Giurgiulești, din Republica Moldova”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *